Letecký snímek ukazuje základy jedné z nejstarších mešit světa, kterou archeologové objevili v Negevské poušti. Datuje se do sedmého století. (22. června 2022) | foto: Profimedia.cz

V Izraeli objevili jednu z nejstarších mešit. Datuje se do sedmého století

  • 8
Tým izraelských archeologů objevil a vykopal pozůstatky jedné z nejstarších mešit na světě. Malou modlitební síň pocházející ze sedmého století vědci objevili při archeologických pracích, jež předcházely výstavbě nových čtvrtí v beduínském městě Rahat na okraji Negevské pouště.

Pozůstatky mešity se nacházejí zhruba dva kilometry od jiné mešity ze sedmého století, která byla objevena v roce 2019. Informaci přinesl zpravodajský web The Times of Israel.

„Jedinečnost naší mešity spočívá v tom, že se v ní nachází velké množství keramiky ze sedmého století, což z ní činí jednu z nejstarších mešit na světě,“ uvedla archeoložka Elena Koganová Zehaviová z izraelského úřadu pro památky. V dříve nalezené mešitě žádné artefakty nalezeny nebyly.

Islám byl založen přibližně v roce 610 našeho letopočtu. Ačkoli k dobytí svaté země Araby došlo v roce 636, islám se v oblasti stal většinovým náboženstvím až v devátém století. Dvojice malých venkovských mešit podle Koganové Zehaviové dokládá, jak se islám šířil ve svých začátcích.

Obě modlitebny byly identifikovány jako mešity díky svým konstrukčním prvkům, čtvercové místnosti a stěně obrácené směrem k Mekce, svatému městu islámu. V nově nalezené mešitě se navíc podél středu zdi nachází výklenek ve tvaru půlkruhu sloužící k určení směru modlitby.

Archeologové se v Izraeli prokopali ke slepičímu vejci, je tisíc let staré

Badatelé podle archeoložky začínají skládat „velmi zajímavý obraz“ přechodu od osídlení ovládaného byzantským křesťanstvím, které se vyznačovalo kláštery a dalšími významnými stavbami, k osídlení polokočovnými lidmi s odlišnou stavitelskou tradicí charakterizovanou méně trvalými objekty.

Badatelé podle archeologů nyní zjišťují, že islám přišel do severní části Negevské pouště velmi brzy a jeho vyznavači začali žít vedle křesťanského osídlení.

Kromě mešity archeologové odkryli statek z byzantské éry, v němž podle nich zřejmě sídlili křesťanští farmáři. Jeho součástí byla opevněná věž a místnosti se silnými zdmi obklopujícími nádvoří.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video