Americký turista v jeruzalémském muzeu poničil dvě sochy z 2. století. Policie ho zatkla. (5. října 2023) | foto: AP

„Odporují židovskému učení“. Američan ničil sochy v jeruzalémském muzeu

  • 17
Izraelská policie zatkla amerického žida, který v jeruzalémském muzeu ve čtvrtek poničil dvě římské sochy z 2. století. Jak vyplynulo z výslechu, hlavu bohyně Athény a sošku pohanského božstva údajně shodil z podstavce, protože je považoval za „modly odporující Tóře“. Mužův právník přitom popřel, že by jednal z náboženského fanatismu.

Muzeum incident označilo za „znepokojivou a neobvyklou událost“ a uvedlo, že „odsuzuje všechny formy násilí a doufá, že se podobné incidenty nebudou opakovat“. Sochy, jejichž hodnotu muzeum nevyčíslilo, je nyní nutné restaurovat.

„Jedná se o šokující případ ničení kulturních hodnot,“ řekl Eli Escusido, ředitel Izraelského úřadu pro památky. „Se znepokojením vnímáme skutečnost, že kulturní hodnoty jsou ničeny nábožensky motivovanými extremisty.“

Archeolog: Řádění islamistů nemá obdoby, památky mizí i na černém trhu

Právník čtyřicetiletého Američana Nick Kaufman uvedl, že jeho klient trpěl duševní poruchou, kterou psychiatři označili jako „jeruzalémský syndrom“. Jde údajně o stav, který prý způsobuje, že zahraniční poutníci věří, že jsou postavami z Bible. Podle webu Mena news tento stav vyvolává právě posvátnost města pro všechna abrahámovská náboženství.

K incidentu došlo den před koncem židovského svátku Sukot. Muž, jehož jméno úředníci nezveřejnili, byl vyslechnut a bylo mu nařízeno, aby se podrobil psychiatrickému vyšetření.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: muzeum

Video