Izrael chystá únos Arafata

  • 59
Palestinský předák možná skončí někde v poušti. Izraelští vojáci prý připravují jeho deportaci. Cílem operace, o níž píše telavivský list Ma´ariv, je vyhoštění palestinského vůdce mimo autonomní území. Deník neupřesnil, do které cizí země by vojáci Arafata odvezli. Omezil se na informaci, že nejde o Jordánsko ani Libanon. O deportaci se hovořilo už během desetidenní blokády Arafatova sídla v Ramalláhu.

Izraelská televize nedávno přinesla zprávu, že armáda vybrala pro deportaci palestinského předsedy libyjskou poušť. Ma´ariv ve své dnešní zprávě také naznačuje, že v blízkosti lokality není žádné město ani osídlené místo.

Plán Arafatovy deportace byl podle izraelského listu vypracován na žádost premiéra Ariela Šarona a jeho ministra obrany Benjamina ben Eliezera. Realizován může být "velmi rychle", pokud mu dají zelenou nejvyšší izraelští činitelé.

K deportaci Arafata tlačí už několik měsíců izraelského premiéra zejména část nejradikálnějšího křídla izraelské pravice včetně některých ministrů a prosazují ji také zástupci židovských osadníků.

Vojáci měli Arafat na mušce
Izraelská armáda koncem září obléhala sídlo palestinské samosprávy v Ramalláhu. Tanky, výbušniny a buldozery proměnily komplex budov v ruiny. Sám Arafat zůstal izolován ve druhém patře hlavní budovy, jedna tanková střela zasáhla i jeho kancelář.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video