Itálii rozbouřil protikuřácký zákon

  • 167
Pouhou minutu po půlnoci padla v jihoitalské Neapoli první pokuta za porušení zákazu kouření na veřejných místech. Cigareta v baru přišla 20letého mladíka na 27 eur, tedy asi na 900 korun. Protikuřácký zákon, který je považován za nejpřísnější v Evropě, začal v Itálii platit právě dnes.

Ještě větší pokutu dostal hned krátce po půlnoci majitel onoho neapolského baru. Za to, že nevyvěsil tabulku s nápisem Kouření zakázáno, musel policistům zaplatit 50 eur.

Zákon o zákazu kouření ve veřejných prostorách přijal italský parlament už v prosinci 2002. Polemiky, právnické bitky a protesty však vedly ke dvojímu odkladu. A diskuze zřejmě jen tak neustanou, poznamenává list La Repubblica.

Italský protikuřácký zákon je totiž zřejmě nejpřísnější v Evropě. Zahrnuje všechny veřejné prostory, takže kuřáci si nyní mohou zapálit cigaretu jen v soukromí, na ulici či v místnostech s ventilačním systémem.

Problémy tedy čekají nejen na kuřáky, kterých je v Itálii odhadem až 18 milionů, ale i na provozovatele restauračních zařízení. Porušení zákona přijde majitele až na 2200 eur, v přepočtu přes 60 tisíc korun.

JAK STÁTY BOJUJÍ PROTI KOUŘENÍ

březen 2004
Irsko zavedlo jako první celostátní zákaz kouření ve všech veřejných zařízeních.

květen 2004
Indie zakázala kouření ve veřejných prostorách, tabákovou reklamu v masmédiích a prodej cigaret mladistvým.

červen 2004
Norsko následovalo Irsko a zakázalo kouření ve všech veřejných zařízeních.

listopad 2004
Skotsko oznámilo, že chce zakázat kouření ve veřejných budovách od roku 2006.

Britská vláda chce v letech 2006 až 2008 prosadit postupný zákaz kouření ve většině uzavřených veřejných prostor v Anglii a Walesu.

Ruský parlament schválil zákon zakazující kouření v některých veřejných prostorách.

prosinec 2004
Nový Zéland se stal třetí zemí světa, která plošně zakázala kouření v barech a restauracích.

V himálajském království Bhútánu začal jako ve vůbec první zemi světa platit všeobecný zákaz kouření, včetně prodeje tabákových výrobků.

zdroj: ČTK

Kuřák musí počítat až s 250 eury. Pokud si však zapálí v přítomnosti dětí nebo těhotné ženy, musí si připravit až 600 eur.

Italští kuřáci: Je to diktatura
Zatímco stoupenci zákona hovoří o "epochální revoluci", odpůrci ho označují za kriminální čin. Především z úst majitelů restaurací padají dokonce výrazy jako "fašistická opatření" a "diktatura".

Zákon, předložený ministrem zdravotnictví Giorlamem Sirchiou, je problematický především proto, že v něm jsou majitelé restaurací a barů vyzváni, aby v případě, že v jejich lokále někdo protiprávně kouří, uvědomili policii.

Pokud tak neučiní, hrozí jim v nejhorším případě dokonce zavření jejich podniku. Právě tento paragraf vyvolává v Itálii největší pohoršení.

Majitelé restaurací by měli udávat hosty
"Nečekejte, že se z nás stanou udavači, jsme připraveni zákon bojkotovat," řekl deníku Edi Sommariva, který stojí v čele organizace FIPE sdružující místní restaurace.

"Vyzveme kuřáka, aby cigaretu uhasil, ale v žádném případě nikoho neudáme policii, když kouřit nepřestane. Kdo kouří, činí tak na vlastní nebezpečí," dodal.

Provozovatelé varovali, že jsou připraveni jít i k soudu, pokud to bude nutné.

"Vyvěsíme tabulky se zákazem kouření, ale udávat nebudeme. A pokud dostanou členové naší organizace pokutu, že kuřáka neudali, půjdeme proti sankcím," cituje deník představitele vedení odborové organizace Fiepet-Confesercenti.

Restauratéři se bojí o zákazníky
"Nechci nikoho nutit, aby si hrál na detektiva," namítá ministr Sirchia. "Majitelé podniků by měli zákazníky pouze důrazně vyzvat, aby cigaretu uhasili, pokud nejsou v kuřácké zóně."

"Skoro všichni moji zákazníci jsou přátelé nebo známí a nikdy by mě nenapadlo na ně zavolat policii," řekla majitelka kavárny v centru Říma. Také v blízké hospodě Sloopy Sam's si zaměstnanci dělají starosti: "U nás kouří devadesát procent zákazníků. Budou k nám ještě chodit?"

Chtějí-li si majitelé restaurací kouřící zákazníky udržet, nezbývá jim než dodatečně vybavit kuřácké místnosti. To je však dosti nákladné. Zákonnou normu předepisující výkonné ventilátory a čističky vzduchu zatím splňují jen dvě procenta restaurací.

Kouření, cigarety - ilustrační foto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video