Nový italský premiér Mario Draghi

Nový italský premiér Mario Draghi | foto: Profimedia.cz

Nově sestavená italská vláda získala důvěru i poslanců, čeká ji tvrdá práce

  • 3
Italští poslanci v pátek podle očekávání vyslovili důvěru vládě ekonoma Maria Draghiho, kterou tvoří 15 politiků z levicových i pravicových stran, a devět nestraníků, včetně premiéra. Pro hlasovalo 535 poslanců, 56 bylo proti a pět se zdrželo, informovala televize SkyTG24. O den dříve dostala vláda širokou podporu i v Senátu. Přísahu složil kabinet už v sobotu.

V horní komoře parlamentu dostala v noci na pátek Draghiho vláda důvěru od 262 senátorů, 40 hlasovalo proti a dva se zdrželi.

Nový kabinet je označován za vládu národní jednoty, má totiž podporu od levicových zákonodárců až po členy krajně pravicové strany Liga. Podle některých analytiků ale právě to může vládnutí komplikovat.

Hlavním úkolem třiasedmdesátiletého ekonoma Draghiho, který si jako šéf Evropské centrální banky (2011–2019) vysloužil přezdívku Super Mario za záchranu společné evropské měny, bude pokračování v boji proti šíření covidu-19, zejména dokončení očkovací kampaně, a obnova ekonomiky po pandemických opatřeních.

Nová italská vláda je už třetí vládou v zemi od posledních parlamentních voleb v roce 2018, které vyhrálo Hnutí pěti hvězd (M5S). To pak sestavilo pod vedením nestraníka Giuseppeho Conteho koaliční vládu s krajně pravicovou Ligou Mattea Salviniho, který ale koalici v létě 2019 opustil. Hnutí M5S se pak dohodlo na vytvoření vlády s opoziční Demokratickou stranou (PD), aby zabránilo předčasným volbám a vítězství krajní pravice, jíž tehdy průzkumy dávaly velké šance.

Už v září 2019 ale PD opustil expremiér Matteo Renzi, který si založil vlastní stranu Živá Itálie (IV) a který minulý měsíc z vládní koalice vystoupil. Conte pak podal demisi v očekávání, že ho prezident znovu pověří sestavením vlády. Nezískal ale dostatečnou podporu parlamentních stran, a tak prezident svěřil tento úkol Draghimu.

V nové vládě je několik dosavadních ministrů, mimo jiné šéf diplomacie Luigi Di Maio, ministr zdravotnictví Roberto Speranza a ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová. V čele klíčového resortu hospodářství a financí nově stanul nestraník Daniele Franco, ekonom z vedení italské centrální banky.

12. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video