Loď Aquarius míří s migranty do španělské Valencie. Na cestě jí asistují lodě...

Loď Aquarius míří s migranty do španělské Valencie. Na cestě jí asistují lodě italské pobřežní stráže (12. června 2018) | foto: AP

Itálie se kvůli lodi s migranty škorpí s Francií, předvolala velvyslance

  • 339
Itálie už nejspíše nebude přijímat lodě s migranty, které patří humanitárním organizacím. Naznačuje to fakt, že loď italské pobřežní stráže ve středu vyložila v Katánii 932 migrantů. Odmítnuté plavidlo Aquarius by mělo o víkendu přistát ve Valencii, kde by migranti měli dostat status uprchlíka. Incident vyvolal diplomatickou roztržku s Francií.

V sicilském přístavu ve středu ráno přistálo plavidlo Diciotti, jehož posádka vyložila 932 migrantů. Vyzdvihla je z moře během sedmi pátracích akcí u libyjského pobřeží.

Podle agentury AP to dokládá změnu imigrační politiky, kterou razí nová italská vláda. Ta uzavírá přístavy lodím humanitárních organizací, které plují pod vlajkou některé z evropských zemí. Nebrání však příjezdu italských plavidel, která se podílejí na pátracích a záchranných akcích ve Středomoří. Itálie tedy stále přijímá žadatele o azyl, ale chce, aby tak činily i ostatní evropské země, napsala agentura AP.

V neděli odmítly Itálie i Malta přijmout loď Aquarius, kterou provozuje francouzská nezisková organizace SOS Méditerranée spolu s Lékaři bez hranic (MSF). Na palubě měla více než 600 uprchlíků. Aquarius pluje pod britskou vlajkou. 

Španělský premiér Pedro Sánchez nakonec v pondělí nabídl, že plavidlo může přistát ve východošpanělském přístavu Valencie. Kauza vyvolala protichůdné reakce. Italský postup přivítali premiéři Slovenska a Maďarska Peter Pellegrini a Viktor Orbán či vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penová. 

Španělská ministryně spravedlnosti Dolores Delgadová naopak uvedla, že za to, že loď Aquarius odmítla přijmout, hrozí Itálii právní postih. Nejostřeji se na Řím obořil francouzský prezident Emmanuel Macron, podle něhož jde o nezodpovědnost a cynismus italských úřadů.

Itálie obvinila Francii z pokrytectví a italské ministerstvo vnitra si ve středu povolalo francouzského velvyslance. Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini, který vede protiimigrační stranu Liga, Francii vzkázal, že do země nevpustila tisíce uprchlíků, kteří se tam pokusili dostat ze severu Itálie. Přičetl také Paříži odpovědnost za nestabilní situaci v Libyi. Francie vedla operaci NATO, jež vedla ke zhroucení režimu diktátora Muammara Kaddáfího.

Součinnost nevládních organizací při pátracích a záchranných pracích ve Středozemním moři už loni v létě přísně regulovalo ministerstvo vnitra předchozí italské vlády. Některé z těchto organizací poté přestaly ve Středozemním moři operovat. Salvini označil lodě neziskových organizací za taxíky pašeráků lidí, kteří působí v Libyi.

Španělsko: Aquarius není precedent

Migranti z lodě Aquarius zřejmě dostanou ve Španělsku status uprchlíka, minimálně dočasný. Nepřijedou totiž o víkendu do Valencie ilegálně, ale „na pozvání vlády“. Informoval o tom deník La Vanguardia s odvoláním na zdroje ze španělské vlády. I další místní média píší, že tito běženci nebudou internováni v zařízeních pro migranty.

Na 620 Afričanů by do Valencie mělo dorazit o víkendu, možná už v pátek, odhadují španělská média. Část migrantů posádka plavidla přemístila na dvě doprovodné italské lodě. Až migranti dorazí do cíle, ujmou se jich pracovníci Červeného kříže. Běženci budou nejprve umístěni v několikapatrové přístavní budově o ploše asi 1 600 metrů čtverečních, kde je prohlédnou zdravotníci. Tam také úředníci provedou jejich registraci. 

Posléze budou dočasně ubytováni v zařízeních od valencijské vlády. Nakonec by je měly úřady rozmístit i do ostatních autonomních regionů. Vlády Katalánska, Baleár či Baskicka už nabídly, že Afričany přijmou. Většina ze 123 nezletilých bez doprovodu by měla zůstat ve Valencii.

V souvislosti s kauzou lodi Aquarius apelují nevládní organizace na španělskou socialistickou vládu, která je u moci teprve týden, aby změnila odmítavý přístup k migrantům, jímž proslula předchozí vláda lidovců. 

Vicepremiérka nové vlády Carmen Calvová však v úterý zopakovala, že přijetí migrantů z lodě Aquarius je pouze solidární reakcí Španělska na výjimečnou humanitární situaci. Nejde tedy o precedent, na jehož základě by Madrid přijímal všechny migranty, které někde odmítnou.

11. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video