Erupce Etny komplikuje dopravu na Sicílii, Katánie do rána uzavřela letiště

  • 6
Erupce sopky Etna a hustý oblak sopečného popela, který bezprostředně po výbuchu vznikl, v pondělí zkomplikovaly leteckou i pozemní dopravu v Katánii a okolí. Letiště v největším městě v jižní části Sicílie tak zůstává nejméně do úterních šesti hodin ráno. Omezení se týká i dopravy v samotné Katánii.

Kvůli výbuchu sopky, který začal v neděli večer, velkou část města Katánie pokryla vrstva sopečného popela. Starosta Katánie Enrico Trantino kvůli tomu také zakázal používání kol a motocyklů, a to na 48 hodin. Rovněž maximální povolená rychlost pro automobily byla omezena na 30 kilometrů za hodinu. Starosta nařídil mimořádné čištění ulic s cílem popel odstranit.

Od pondělního rána jsou zrušeny přílety a odlety z letiště v Katánii. Podle provozovatele zůstane letiště zavřené až do úterního rána, původně to mělo být do 13:00 SELČ, poté do 20:00 SELČ.

Omezení nastalo jen pár dnů poté, co se provoz na letišti vrátil do normálu po požáru v terminálu A. Ten si zhruba dva týdny vynutil přesměrování velkého počtu letů či jejich zrušení. V loňském roce letiště obsloužilo na 10 milionů cestujících, píše agentura AFP.

Etna se opět probudila. Její popel uzemnil lety na Sicílii, pokryl i auta

Erupce sopky nastala v noci na pondělí. Vzniklý oblak sopečného popela pokryl oblast na jih od vulkánu. Aktivita se téměř zastavila kolem 7:00 SELČ. Zakázán je nyní výstup na vrchol sopky ze severní strany.

Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. Má několik hlavních a na tři sta menších kráterů, z nichž také vyvěrá horká pára a plyny. Sopka vysoká přes 3000 metrů je i oblíbeným cílem turistů. Na její svahy se pořádají výlety a na jejím úpatí se dobře daří mimo jiné vinné révě. Od roku 2013 je Etna zapsána na seznamu přírodních památek Světového dědictví UNESCO.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video