Matteo Salvini před novináři po schůzce s prezidentem Sergiem Mattarellou v...

Matteo Salvini před novináři po schůzce s prezidentem Sergiem Mattarellou v Římě (28. srpna 2019) | foto: Reuters

Nakonec ho vyšachovali. Itálie bude mít vládu bez Salviniho a nových voleb

  • 718
Italské levicové formace Hnutí pěti hvězd a Demokratická strana se dohodly na vytvoření nové vlády. Premiérem má být opět Giuseppe Conte, řekl prezidentovi Sergiovi Mattarellovi šéf hnutí Luigi di Maio. Tímto způsobem „vypálili rybník“ dosavadnímu ministrovi vnitra Matteovi Salvinimu.

Ten rozbil předchozí vládní koalici v naději na předčasné parlamentní volby. Průzkumy jeho straně Liga totiž předpovídají velké vítězství díky nekompromisní protiimigrační politice, kterou se snaží vést.

Hnutí pěti hvězd a PD byly v předchozím volebním období politickými rivaly a mnozí členové M5S, které na politickou scénu vstoupilo jako protisystémové protestní hnutí, považují Demokratickou stranu stále za symbol zkorumpovaného establishmentu. PD vládla zemi do loňského května.

Nyní se ale tyto dvě strany, které mají v obou komorách parlamentu většinu, dohodly, aby zabránily předčasným volbám. Průzkumy dávaly Lize naději na zisk kolem 36 procent hlasů, vysoko nad ostatními konkurenty.

Se stranou Liga vládlo M5S od loňského června, tento měsíc se ale jejich koalice rozpadla. Důvodem byly názorové neshody a snaha Salviniho vytěžit z narůstající popularity své strany v předčasných volbách.

Salvini proto podal 9. srpna do Senátu návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování o něm se ale na pořad jednání nedostalo. Conte minulý týden sám podal demisi a prezident ho pověřil dočasným vedením kabinetu.

Di Maio ve středu po jednání s prezidentem řekl, že Conte je „zárukou“ prosazování politik, na nichž se shodly obě strany nové koalice. Dodal, že levice a pravice jsou „zastaralé“ kategorie a že jeho strana je „postideologická“. 

Di Maio také s odkazem na úterní tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa uvedl, že Trumpova podpora Contemu ukazuje, že „tato cesta je správná“.

Pětapadesátiletého právníka Conteho, který se podle analytiků stal z nevýrazného politika poslední měsíc klíčovým hráčem na italské politické scéně, podpořil v úterý Trump. Conte je „velmi talentovaný muž“, uvedl Trump a vyjádřil naději, že zůstane premiérem.

„Hnutí pěti hvězd zradilo v zájmu elit EU své voliče - a ze strachu z těchto elit jsou schopni se spojit s těmi, kteří se v minulosti nebáli před italskými voliči zkompromitovat. Tento postoj je podvod na voliče a nemůže skončit jinak než drtivým vítězstvím spojence SPD a mého přítele Mattea Salviniho v příštích volbách,“ vyjádřil se pro iDNES.cz k současné situaci v Itálii Tomio Okamura (SPD).

„Mimochodem, krok Hnutí pěti hvězd, které se nyní spojuje se zkompromitovanými stranami, velmi připomíná koalici ANO a ČSSD,“ doplnil.

1. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video