Itálie znovu čelí náporu migrantů. Na lodi s dvaceti běženci vypukl požár

  • 118
Blízko jižního pobřeží Itálie vypukl na lodi s dvaceti migranty požár. Počet migrantů po zásahu proti pašerákům v Libyi prudce klesl, Itálie se však znovu stává pro běžence hlavní cestou do Evropy. Podle oficiálních údajů ministerstva vnitra se letos ke břehům Itálie dostalo 18 000 migrantů. Ve stejném období loni jich bylo jen zhruba 4 900.

Při požáru lodi o život přišli nejméně tři lidé, dva muži a jedna žena, dalších pět migrantů bylo zraněno a převezeno do nemocnice, dva jsou ve vážném stavu. Zraněni byli také dva členové finanční policie, kteří se snažili nasměrovat loď s migranty do bezpečí. 

Tiskové agentuře AdnKronos to řekl velitel Emilio Fiora. Podle něj začal hořet motor lodi, který poté vybuchl. Fiora také dodal, že pokračuje pátrání, která má zajistit, zda se podařilo zachránit všechny osoby na lodi. 

Přes La Manche se plaví rekordní počty migrantů. Británie je chce odříznout

Počet migrantů u italských břehů opět roste. Nápor migrantů v pondělí zaznamenal například italský středomořský ostrůvek Lampedusa, kam v rybářské lodi doplulo 367 migrantů. Starosta Toto Martello v „bezprecedentní situaci“ vyzval ostrovany ke generální stávce, aby si vynutili pozornost podle něj nereagující vlády. Vylodění běženců v přístavu doprovázela demonstrace organizovaná protiimigrační stranou Liga. 

Na větší rybářské lodi bylo 13 žen a 33 nezletilých, uvedl Martello. Kvůli prudkému větru hrozilo, že loď ztroskotá, a tak jí italská pobřežní stráž eskortovala do přístavu. Skončili v zařízení, které spravuje farnost, protože místní centrum pro příjem běženců je přeplněné. 

Od pátku Lampedusy dosáhly tři desítky malých plavidel, které vypluly hlavně z Tuniska. Připlulo na nich kolem pěti set lidí, uvedl italský tisk. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video