Šéf strany Vzůru, Itálie a někdejší premiér Silvio Berlusconi v Římě (18. ledna...

Šéf strany Vzůru, Itálie a někdejší premiér Silvio Berlusconi v Římě (18. ledna 2018) | foto: Reuters

Berlusconi kandiduje do Evropského parlamentu, chce změnit budoucnost

  • 15
Kontroverzní podnikatel a bývalý italský premiér Silvio Berlusconive čtvtek oznámil, že bude kandidovat do Evropského parlamentu. Informoval o tom deník La Repubblica. Obyvatelům Evropy hrozí podle Berlusconiho „ovládnutí čínským impériem, jehož přesvědčení a hodnoty jsou protichůdné k těm našim“. Volby se konají letos na konci května.

„Ve svém krásném věku jsem se z pocitu zodpovědnosti rozhodl, že půjdu do Evropy, kde chybí hluboké zamýšlení nad budoucností světa,“ oznámil dvaaosmdesátiletý Berlusconi během kampaně před místními volbami na Sardinii.

„Myslím, že se svými znalostmi, zkušenostmi a schopností přesvědčovat mohu sehrát důležitou roli v tom, aby evropští občané pochopili hrozbu, že se mohou vzdálit západním hodnotám,“ pokračoval.

Kajman, jak bývá mimo jiné několikanásobný premiér přezdíván, byl v roce 2013 pravomocně odsouzen za daňové úniky ke čtyřem letům vězení a šestiletému zákazu výkonu veřejných funkcí. Trest vězení se mu ale zkrátil na rok díky amnestii.

Politik nakonec uspěl s žádostí, aby trest mohl odsloužit vykonáním veřejně prospěšných prací a docházel jednou týdně na čtyři hodiny do domova pro seniory u Milána. 

Místní soud mu loni v květnu zrušil šestiletý zákaz výkonu veřejných funkcí. V březnových volbách za svou stranu Vzhůru, Itálie vedl Berlusconi kampaň a jeho uskupení bylo členem vítězné pravicové koalice.

Milánský soud rozhodl tři dny poté, co Berlusconi svolil, aby jeho partner z volební koalice Matteo Salvini, šéf protiimigrační strany Liga, jednal o zformování vlády s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S).

Tvůj čas vypršel, křičela aktivistka na Berlusconiho v loni březnu u voleb:

4. března 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video