VIDEO: U Říma našli vrak lodi starý 2000 let, amfory jsou v perfektním stavu

  • 16
Odborníci u italského pobřeží nedaleko Říma objevili vrak obchodní lodi starý nejméně dva tisíce let. Na jeho palubě se v téměř neporušeném stavu dochovala řada amfor a džbánů.

Vrak se nachází u přístavu Civitavecchia asi 80 kilometrů severozápadně od Říma. Leží na na písčitém dně v hloubce 160 metrů.

Loď pochází z prvního nebo druhého století před naším letopočtem a na palubě během ztroskotání převážela několik set amfor. Ty se podle odborníků zachovaly až do dnešních dnů v překvapivě dobrém stavu.

„Tento výjimečný nález je důležitým příkladem vraku římské lodi, která čelila nebezpečí moře ve snaze dosáhnout pobřeží, a svědčí o starých námořních obchodních cestách,“ řekli agentuře Reuters italští úředníci.

Nejnedostupnější vrak lodi nalezen. Expedice objevila loď Endurance

Dodali, že vrak se podařilo lokalizovat a nasnímat za pomoci dálkově ovládaného robota. Podle Reuters zatím není jasné, jestli se odborníci pokusí vrak nebo jeho náklad ze dna moře vyzvednout, archeologové ale hodlají provést zevrubné bádání o obsahu a historii lodi.

Odborníci se domnívají, že vzhledem k umístění a velikosti lodi, která měla dvacet až třicet metrů na délku, mohla pocházet ze Španělska a převážet olivy, olej a různé ovoce, například fíky a broskve.

Římané měli složité a frekventované obchodní cesty po celém Středomoří, po kterých přepravovali obilí, potraviny stavební materiály a cennosti napříč svou říší.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Řím, amfora

Video