Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson (27. leden 2009)

Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson (27. leden 2009) | foto: Reuters

Islandský prezident pověřil levici, aby dovedla zemi do předčasných voleb

  • 2
Island by měla vést do předčasných voleb Sociálnědemokratická strana společně s Červeno-zeleným hnutím. Sociální demokraty tím pověřil islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson. Na Islandu se pod tíhou ekonomické krize rozpadla vláda. Předčasné volby čekají zemi zřejmě 9. května.

Dosavadní premiér Geir Haarde včera oznámil rozpad vládní koalice a podal demisi. Islanďané požadovali odstoupení kabinetu od podzimu, kdy na ostrov tvrdě dolehla ekonomická krize. - přečtěte si Na Islandu padla kvůli finanční krizi vláda

Islandský premiér Geir Haarde oznamuje novinářům rozpad vládní koalice (26. leden 2009)Šéfka Sociálnědemokratické strany a současná ministryně zahraničí Ingibjörg Sólrún Gísladóttir podle agentury Reuters doufá, že rozhovory o zformování nové vlády skončí do víkendu.

Gísladóttir, která se zotavuje po operaci nádoru na mozku, řekla, že na post premiérky dočasné vlády navrhne dosavadní ministryni sociálních věcí Jóhannu Sigurdardóttir.

Červeno-zelené hnutí, které vede Steingrímur Jóhann Sigfússon, prosazuje levicovou politiku s důrazem na ekologii a rovnoprávnost žen.

Na Islandu na podzim padly všechny přední banky a zhroutila se islandská koruna. Ostrovní republika stála na pokraji finančního bankrotu, který se podařilo odvrátit výraznými škrty ve státním rozpočtu a přijetím půjček od Mezinárodního měnového fondu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video