Ambasáda Islandu v Moskvě je nyní zavřená.

Ambasáda Islandu v Moskvě je nyní zavřená. | foto: Profimedia.cz

Island průkopníkem. Je první evropskou zemí, která uzavřela ambasádu v Moskvě

  • 31
Island kvůli ruské invazi na Ukrajinu v úterý uzavřel své velvyslanectví v Moskvě. Je to první evropská země, která tak učinila v souvislosti s ruskou agresí vůči sousední zemi, uvedla agentura AFP. Island však krok nepovažuje za přerušení diplomatických vztahů s Ruskem. Ruská diplomacie tento krok již dříve kritizovala.

Island uzavření svého velvyslanectví oznámil v červnu. Tehdy ministryně zahraničí Thórdís Gylfadóttirová uvedla, že současné podmínky neumožňují islandským diplomatům dále působit v Rusku.

Kvůli válce na Ukrajině jsou vztahy s Ruskem na historickém minimu a malé ostrovní zemi, která má jen dvě desítky velvyslanectví ve světě, tak nedává smysl dále udržovat v provozu zastupitelský úřad v ruské metropoli.

Česko žaluje Rusko kvůli pozemkům. Neužívali je k diplomacii, tvrdí

„Až to podmínky umožní, Island přednostně obnoví aktivity svého velvyslanectví v Moskvě,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Reykjavíku. Island měl svou ambasádu v Moskvě od roku 1944 s přestávkou v letech 1951 až 1953.

V červnu ruské ministerstvo zahraničí označilo uzavření islandského velvyslanectví za protiruskou akci a slíbilo „odpovídající reakci“. Podle Moskvy rozhodnutí ničí bilaterální vztahy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video