Islamisté usekali starcům prsty (Afghánistán, 15. června 2014).

Islamisté usekali starcům prsty (Afghánistán, 15. června 2014). | foto: Reuters

Islamisté usekli afghánským starcům prsty za to, že šli k volbám

  • 63
Afghánské bezpečnostní složky údajně zabily dva islamistické radikály obviněné z toho, že skupině starců usekali inkoustem označené prsty. Prsty se v Afghánistánu barví ve volebních místnostech. Násilnostmi během voleb hrozil Taliban, k tomuto případu se ale nepřihlásil.

Podle afghánské policie byl při společné akci s armádou zabit jeden z povstaleckých velitelů a jeden důstojník. Další radikál utrpěl zranění a policie ho drží ve vazbě.

Starce radikálové zajali v provincii Herát. Všichni voliči musí v Afghánistánu namočit prst do nesmazatelného inkoustu. "Tím, že hlasovali, už porazili ty, kdo prosazují teror a násilí," řekl zvláštní zmocněnec OSN pro Afghánistán Ján Kubiš.

Favorit voleb přežil pokus o atentát

Taliban sice prohlásil, že se bude snažit volby všemožně překazit, nechal se ale slyšet, že s tímto incidentem nemá nic společného, píše BBC.

V prezidentských volbách proti sobě stojí bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, který zvítězil v dubnovém prvním kole se ziskem 45 procent hlasů, a někdejší ministr financí Ašraf Ghaní, jenž získal 31,6 procenta. 

Předběžné výsledky hlasování by měly být známy 2. července. Na konečné výsledky se bude čekat až do 22. července, aby byl dostatek času pro vyšetření stížností na volební podvody.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: prezident

Video