Bangladéš.

Bangladéš. | foto: Reuters

Islámská škola v Bangladéši přijímá i transsexuály. Často končí bez vzdělání

  • 16
V Bangladéši zahájila provoz první islámská škola, která přijímá žáky z řad transsexuálů. Na náboženské škole se bude moci učit až 150 příslušníků skupiny hidžrá, jak Bangladéš v roce 2013 úředně nazval třetí pohlaví. Škola je otevřena i dospělým. Podle aktivistů v zemi žije až 1,5 milionu transsexuálů.

„Transgenderové osoby jsou také lidé, a rovněž mají právo na vzdělání a na důstojný život,“ tvrdí jeden z vedoucích madrasy, islámské náboženské školy, Abdúr Rahmán Azad. Transgenderovým žákům jsou na škole nabízeny základy islámské víry a korán, angličtina, bengálština či matematika. Zakladatelé školy mají ambici otevřít další madrasy po celém Bangladéši, aby „nikdo nebyl připraven o vzdělání“.

Podle úřadů žije v zemi 10 tisíc příslušníků této sexuální menšiny, odhady lidskoprávních aktivistů jsou ale mnohonásobně vyšší. Podle nich to může být až 1,5 milionu osob, zhruba jedno procento celého obyvatelstva Bangladéše.

Škola je pro mnohé znamením naděje

V konzervativní zemi jsou členové hidžry často vypuzeni z rodiny, končí v chudobě a nemají možnost získat vzdělání, připomíná agentura Reuters. Mnohým z nich pak nezbývá nic jiného, než se živit prostitucí. I proto je škola otevřena i žákům v dospělém věku „Tato škola je znamením naděje,“ uvádí 30letá studentka.

Situace v Bangladéši, kde obyvatelstvo většinově vyznává islám, se podobá Indii, kde je většinovým náboženstvím hinduismus. Obě země úředně uznávají existenci třetího pohlaví, hidžry, a současně považují za nezákonné sexuální styky mezi homosexuály.

V roce 2014 indický nejvyšší soud schválil zavedení kategorie třetího pohlaví, o rok dříve tentýž soud ale odmítl zrušit zákaz homosexuálního styku. Podle 153 let starého zákona z koloniálního období i za dobrovolný homosexuální styk mezi dospělými osobami hrozí v Indii desetileté vězení.

,

Video