Irský premiér Leo Varadkar během tiskové konference o koronaviru. Premiér se...

Irský premiér Leo Varadkar během tiskové konference o koronaviru. Premiér se rozhodl se vrátit k lékařské profesi. Odpracuje si jednu směnu týdně ve snaze vypomoci během epidemie způsobené koronavirem. (24. března 2020) | foto: Reuters

Irský premiér se znovu stal lékařem. Chce pomoci v boji proti koronaviru

  • 3
Irský premiér Leo Varadkar se rozhodl více zapojit do boje s koronavirem. Znovu se zaregistroval jako lékař. Ve zdravotnictví si odpracuje jednu směnu týdně ve snaze vypomoci během epidemie způsobené koronavirem. V neděli o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na Varadkarova mluvčího.

Reuters připomíná, že Varadkar coby lékař pracoval sedm let, než se dal na politickou kariéru. Z registru zdravotníků byl vyřazen v roce 2013 a podle listu The Irish Times se do něho znovu nechal zapsat letos v březnu na začátku epidemie. Deník uvedl, že premiér pomáhá s telefonickými konzultacemi pro lidi, u nichž panuje podezření, že se mohli nakazit.

Jedenačtyřicetiletý Varadkar pochází z rodiny zdravotníků. Je synem lékaře a zdravotní sestry a podle The Irish Times ve zdravotnictví pracuje také jeho partner, premiérovy dvě sestry a jejich manželé.

Premiérovo rozhodnutí následuje poté, co irská státní zdravotní správa (Irish Health Service Executive (HSE) vyzvala bývalé pracovníky v zdravotnictví, aby se opětovně vrátili do služby. Asi 50 000 lidí se zaregistrovalo v méně než třech dnech, poukazuje list The Irish Times.

Minulý měsíc ministr zdravotnictví Simon Harris spustil náborovou kampaň, kterou se snaží doplnit chybějící zdravotnický personál, s heslem „Vaše země vás potřebuje“, uvádí Reuters.  

Z údajů zveřejněných americkou Univerzitou Johnse Hopkinse vyplývá, že v Irsku je 4 604 lidí nakažených koronavirem, 137 pacientů nákaze podlehlo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video