MR

Kdybychom měli v EU sabotovat vše co zvýhodňuje Němce a Francouze, tak mužem EU komplet rozpustit.

ČK

To asi ne. Kdyby to bylo tak, že to sabotuje Němce NEBO Francouze, tak bych dal za pravdu a i plus. Ale jen pro tuto drobnost, která sama o sobě znamenat, že by žádný větší projekt EU nikdy neudělala ( sabotovat oba národy zároveň "A", znamená být bez peněz na projekt)

HD

"Stěžuje si v něm, že projekt je předražený a není férově rozložen mezi francouzské a německé firmy."

A co firmy ostatních zemí? To, že někdo poukáže na předraženoust vítám!

SB

Ono vůbec je otázkou, proč by měl být rozložen mezi firmy podle jednotlivých států.

Když bude francouzská firma mít nejvýhodnější nabídku třeba na odsávání, tak proč by tu zakázku měla dostat jiná firma jenom proto, že je německá a že Francouzi už dostali zakázku na termoregulaci a zakázku na tlumiče nárazů? Ať třeba jedna jediná země dostane všechny zakázky, když nezávisle na sobě vyhraje všechna výběrová řízení.

SB

Tady mají naši euronadšenci, kteří horují pro federální:vropu, jasnou odpověď.

V salonních debatách taková federace fungovat může. Ale to je tak vše.

V reálu se vždy bude Němcům zdát, že projekt X zvýhodňuje Francouze, těm se zase bude zdát, že projekt Y je šitý na míru německým zájmům, jindy budou nespokojení Španělé, pak zase Holanďané, Italové. Bulhaři nebo třeba Irové.

Je snadné najít shodu v obecných frázích typu "budeme přihlížet k zájmům všech a budeme se vždy snažit najít kompopromis", ale je těžké najít shodu ve chvíli, kdy se jedná o konkrétní projekty.

Federální Evropa je utopie.

Chtěl bych vědět jaké jsou přednosti tohoto projektu před Starlinkem. Připadá mi to jako zbytečné znečiš'tování vesmíru a plýtvání energiií. Hlavně, že plebs bude vyhazovat peníze za elektro auta.

ZR

Není už tam těch satelitů trochu příliš? Chtělo by to asi rozum. Vesmír je sice asi nekonečný, ale prostor kolem Země konečný určitě je.

A dokážete si to vůbec představit? Kolik myslíte, že je vzdálenost jednotlivých satelitů Starlinku "od sebe"?

Pak tu máte ještě parametr výšky, ve které se pohybují.