Při protestech v centru Teheránu tekla krev (27. prosince 2009)

Při protestech v centru Teheránu tekla krev (27. prosince 2009) | foto: AP

Íránští vyšetřovatelé dostali za umučení opozičních demonstrantů trest smrti

  • 12
Írán vynesl poprvé tresty pro představitele režimu za loňské násilnosti při protivládních protestech. Dvěma vyšetřovatelům vyměřil vojenský soud trest smrti za to, že ve vězení umučili trojici demonstrantů.

Devět dalších lidí bylo ve stejném případu odsouzeno k trestům vězení nebo bičování, jeden člověk byl zproštěn obžaloby.

Mezi třemi zabitými vězni byl i syn jednoho z představitelů íránské konzervativní politiky. Jeho smrt loni přispěla k zintenzivnění protivládních protestů, do nichž se zapojili i ti lidé, kteří dosud s režimem sympatizovali.

Rozsudek je přelomový, protože íránské úřady dlouho popíraly jakákoli obvinění z týrání zadržených sympatizantů opozice. Navíc obviňovaly opozici, že si týrání vymýšlí, aby vyvolala nenávist vůči režimu.

Režim několik demonstrantů popravil

Loňské demonstrace byly největší od islámské revoluce z roku 1979. Příznivci opozice protestovali proti vítězství Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách, které označovali za zfalšované.

Ahmadínežád naopak tvrdil, že protesty organizovaly zahraniční mocnosti s cílem změnit íránský režim. Hlavní podíl na potlačení demonstrací měly íránské revoluční gardy.

Podle opozice bylo při rozbíjení protestů zabito přes 80 lidí, vláda potvrdila pouze 30 mrtvých. Přes 100 demonstrantů režim obvinil ze spiknutí s cílem svrhnout vládu, několik z nich popravil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video