Lidé by se měli vyjádřit, zda jsou šťastní s momentální situací, řekl Muhammad Chatámí, který zastával úřad před Ahmadínežádem.

Lidé by se měli vyjádřit, zda jsou šťastní s momentální situací, řekl Muhammad Chatámí, který zastával úřad před Ahmadínežádem. | foto: Profimedia.cz

Íránský exprezident požaduje kvůli nedávným volbám referendum

  • 4
Bývalý íránský prezident Muhammad Chatámí vyzval kvůli červnovým prezidentským volbám k vypsání referenda o legitimitě vlády. Miliony Íránců podle něj ztratily vůči volebnímu procesu důvěru. Volby, v nichž zvítězil staronový prezident Ahmadínežád, zpochybnila opozice a desetitisíce Íránců proti nim protestovaly.

Referendum může podle televizní stanice BBC vypsat pouze nejvyšší duchovní vůdce Ajatolláh Chameneí. Ten zpochybněné Ahmadínežádovo vítězství už dříve potvrdil jako platné a volební podvody popřel. Možnost opakování prezidentských voleb vyloučil s tím, že čas volebního soupeření skončil.

V ulicích metropole protestovaly v červnu proti výsledkům voleb desetitisíce příznivců reformní íránské opozice a jejího hlavního lídra Míra Hosejna Músávího. Teherán ale zakročil a silou demonstrace ukončil, při nepokojích zemřelo podle dostupných zdrojů až 20 lidí. Stovky skončily ve vězení.

Protesty v Teheránu (21. června 2009)Vše o protestech v Íránu

Íránci masově demonstrovali proti výsledkům voleb. Policie a milice proti nim brutálně zakročily.
Zemřelo na dvacet lidí.

V zemi ale dál panuje napětí. Tisíce nespokojených Íránců vyšly u příležitosti výročí studentských nepokojů z roku 1999 necelý měsíc po volbách znovu do ulic. Úřady pohrozily dalším tvrdým zásahem a policie demonstranty rozehnala slzným plynem a střelbou do vzduchu. Přesto další střety s policií na sebe nenechaly dlouho čekat.

Páteční modlitbu i dalšího exprezidenta Alího Rafsandžáního na Teheránské univerzitě, na níž přišel i Músáví, doprovázely střety příznivců opozice s policií. Policisté zatkli nejméně 15 lidí. Rafsandžání prohlásil, že vláda přišla o důvěru milionů Íránců. - čtěte  Íránská policie zatýkala stoupence Músávího, kteří dorazili na modlitbu

Stejná slova nyní pronesl Muhammad Chatámí, který zastával úřad před Ahmadínežádem a řadí se mezi reformní politiky. "Jediná cesta ze současné situace je referendum (o legitimitě vlády)," citovala ho agentura Reuters. "Lidé by se měli vyjádřit, zda jsou šťastní s momentální situací... Pokud většina bude, přijmeme ji i my."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video