Protesty v ulicích Teheránu (14. února 2011)

Protesty v ulicích Teheránu (14. února 2011) | foto: AP

Íránská policie zatkla stovky lidí, opoziční předák zemřel v nemocnici

  • 6
Íránské bezpečnostní síly rozehnaly v Teheránu protivládní demonstraci, kterou stoupenci reforem v zemi uspořádali u příležitosti výročí sporných prezidentských voleb v roce 2009. V celách skončily stovky lidí. Opoziční předák zemřel v nemocnici na infarkt.

"Bezpečnostní síly zaútočily na dav elektrickými obušky. Stovky lidí se rozutekly do jiných částí metropole," uvedli představitelé opozice na svých internetových stránkách.

"Stovky demonstrantů byly zatčeny. Obchodníkům bylo nařízeno, aby své obchody uzavřeli," uvedla opozice. V ulicích metropole se údajně přes den sešly tisíce lidí.

Opoziční předák zemřel na infarkt

Přišli i před nemocnici, kde v sobotu večer zemřel jeden vězněný člen opozice. Muž, který se podle svých blízkých zasazoval i jako novinář za nenásilné zavedení politických reforem v rámci islámského režimu, byl zatčen v srpnu 2010.

Nedávno zahájil protestní hladovku. V pátek byl převezen do nemocnice, kde druhý den zemřel na infarkt.

Kvůli opozičním protestům zaplavily ulice Teheránu tisíce příslušníků bezpečnostních sil. Dostaly za úkol zamezit tomu, aby se opakovaly masové protivládní protesty z roku 2009, při kterých zahynuly desítky lidí a několik tisíc jich bylo zatčeno.

Tehdejší protesty po volbách, po nichž zůstal u moci autoritativní prezident Mahmúd Ahmadínežád, zdůvodňovali opoziční reformisté tím, že hlasování bylo zfalšované. Úřady naopak tvrdí, že šlo o nejregulérnější volby od islámské revoluce v zemi v roce 1979.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video