Britské námořnictvo v Iráku

Britské námořnictvo v Iráku | foto: Profimedia.cz

Íránci zajali v Iráku patnáct britských námořníků

  • 138
Íránci zadrželi v iráckých vodách patnáct příslušníků britského vojenského námořnictva. Oznámilo to ministerstvo obrany v Londýně. Vojáci byli zajati, když u iráckých břehů Perského zálivu kontrolovali loď, jejíž posádku podezírali z pašeráctví.

"Kolem půl jedenácté dopoledne iráckého času bylo patnáct příslušníků britského námořnictva, kteří prováděli rutinní kontrolu v iráckých vodách, zajato Íránci," uvedlo ministerstvo v oficiálním prohlášení.

"Naléhavě tento problém řešíme s íránskými představiteli na nejvyšší úrovni a podle pokynu ministerstva zahraničí byl povolán íránský velvyslanec v Londýně. Britská vláda žádá okamžitý a bezpečný návrat svých lidí," stojí v dokumentu.

Námořníci z lodi HMS Cornwall kontrolovali plavidlo, o němž si mysleli, že pašuje auta, napsal britský server BBC. Když se chtěli vrátit, jejich čluny obklopila íránská plavidla a doprovodila je do svých vod. Podle dostupných informací jsou všichni v pořádku.

Incident už komentovali i Američané: mezi zajatými prý není žádný jejich voják. Nikdo z íránských činitelů se zatím nevyjádřil, velvyslanectví v Londýně má zrovna volno a je zavřené.

V červnu 2004 zadržel Írán osm příslušníků britského námořnictva v úžině Šatt al-Arab mezi Irákem a Íránem. Muži se objevili se zavázanýma očima v íránské televizi, kde přiznali, že nelegálně vnikli do íránských vod. Po
třech dnech byli nezranění propuštěni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video