Íránci natočili bitvu o Perský záliv, americkou flotilu poslali ke dnu

  • 137
Do íránských kin míří film pojednávající o fiktivním vojenském střetnutí mezi americkým námořnictvem a íránskými Revolučními gardami. Tvůrci animovaného snímku Bitva o Perský záliv II tvrdí, že dílo není součástí propagandy šíitského teokratického režimu. Při práci je prý poháněla láska k vlasti.

Americká armáda útočí na íránský jaderný reaktor, následují údery na klíčové strategické cíle na území islámské republiky. Odpověď Republikánských gard je zničující. Na americké válečné lodě v Perském zálivu prší rakety, obří plavidla se mění v kouřící hromadu šrotu a putují ke dnu.

„Film končí tím, že americké lodě se na mořském dně změní v akvárium pro ryby,“ odhalil rozuzlení 88minutového animovaného filmu režisér Farhad Azima. Jeho film vzbudil na internetu pořádný rozruch, upoutávku sdílí na sociálních sítích tisíce lidí.

Hlavní hrdina díla se nápadně podobá Kásimovi Sulejmánímu, legendárnímu veliteli tajných jednotek Quds. Není to náhoda, Azima však na žádost armády jméno Sulejmáního, který nyní dohlíží na íránské jednotky v Sýrii a Iráku, z filmu vypustil (o tzv. Stínovém veliteli čtěte více zde).

„V Hollywoodu vznikla řada filmů proti Íránu. Existuje řada počítačových her, v nichž američtí vojáci dobývají naši zemi. Tento film jsme natočili jako odpověď na jejich propagandu,“ dodal 35letý režisér. Produkce podle něj od úřadů žádné peníze nedostala. „Motivací našich animátorů nejsou peníze, ale láska k vlasti a přesvědčení. Všichni jsou překvapení, jak kvalitní věc se nám v tak špatných podmínkách podařilo natočit,“ uvedl Azima.

Jeho film přichází do kin v době, kdy se vztahy mezi Teheránem a Washingtonem ocitly na bodu mrazu. Írán na konci ledna provedl test rakety středního doletu, Amerika kvůli tomu uvalila další sankce na lidi spjaté s íránským raketovým programem. „Írán si zahrává s ohněm. Neváží si toho, jak ‚laskavý‘ k nim byl prezident Obama. To já ne!“ vzkázal ajatolláhům nový americký prezident Donald Trump.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video