Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žena, život, svoboda! Íránské protesty už nejsou pouze o hidžábu

  20:03
Mnohé ženy, které vyrůstaly v íránském represivním systému, by nikdy nenapadlo, že jednoho dne budou skandovat hesla jako „smrt diktátorovi“ nebo „žena, život, svoboda“. Zemí však již čtvrtým týdnem otřásají protesty a výzvy ke změnám přísného právního řádu. Spontánní masová shromáždění se přetransformovala do rozptýlených demonstrací, při nichž se bezpečnostní složky nebojí střílet do davů a hromadně zatýkat.
Protesty před íránskou ambasádou v centru Lodnýna, které odstartovala smrt...

Protesty před íránskou ambasádou v centru Lodnýna, které odstartovala smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové. (9. října 2022) | foto: Reuters

Agentura AP hovořila s několika aktivisty v íránském městě Sanandaj, v němž žijí převážně Kurdové, a které je mikrokosmem protestů, jež v posledních týdnech zmítají celým Íránem. Napětí v Sanandaji totiž v sobotu výrazně vzrostlo po zastřelení dvou demonstrantů. Mnoho dalších jich bylo zraněno, a v celém městě jsou neustále rozmístěné hlídky bezpečnostních složek.

Protesty, které vedou převážně ženy a mládež, se tak postupně změnily ze spontánních masových shromáždění v centrálních oblastech na rozptýlené demonstrace v obytných čtvrtích, školách, a také na univerzitách.

Jedna z absolventek univerzity, pětatřicetiletá Šaro, však uvedla, že i po třech týdnech hněv na úřady roste, a to navzdory krvavým zásahům, které si již vyžádaly desítky mrtvých a stovky zadržených. „Situace je zde napjatá a nestálá,“ řekla. „Čekáme jen na to, až se něco stane, je to jako časovaná bomba,“ dodala v rozhovoru s AP.

Protesty před íránskou ambasádou v centru Lodnýna, které odstartovala smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové. (9. října 2022)

Potlačování protestů přitom probíhá za pomocí všech prostředků, které vláda má. Bití, zatýkání, používání ostré munice i přerušování internetového připojení, to vše je na denním pořádku. Výpadky internetu komplikují protestujícím vzájemnou komunikaci. „Internet se s přestávkami vracel, často pozdě v noci nebo v pracovní době. Ale odpoledne, v době, kdy se mnozí scházeli k protestům, se rychle přerušil,“ vysvětlila Šaro.

Přesto demonstrace přetrvávají spolu s dalšími projevy „občanské neposlušnosti“, jako stávky obchodníků či troubení řidičů na tamní bezpečnostní síly.

Ostrá munice demonstranty neodradí

V prvních dnech zatýkala bezpečnostní služba demonstranty přímo na akcích, v posledních týdnech se však zaměřila zejména na známé aktivisty a organizátory protestů. Právnička Dunya uvedla, že patřila k malé skupině aktivistů za práva žen, která pomáhala protesty organizovat. „Téměř všechny ženy z naší skupiny jsou nyní ve vězení,“ dodala.

Ženy si stříhají vlasy a pálí hidžáby. Protesty v Íránu mají první oběti

Během demonstrací bezpečnostní síly střílely do davu z granátometů, použily také slzný plyn a na motocyklech vjížděly do davů ve snaze je rozehnat. Všichni dotazovaní aktivisté uvedli, že byli svědky střelby. Íránské úřady to dosud popírají, a z případů, kdy bylo použití ostré střelby ověřeno, obvinily separatistické skupiny.

„Ujišťuji vás, že protesty tím ještě neskončily,“ uvedla však Šaro. „Lidé jsou rozzlobení, oplácejí policii způsobem, jaký jsem tu ještě neviděla.“

Hidžáb jako symbol

Hněv je nebývale hluboký. Za co vlastně demonstranti bojují? Konkrétně v Sanandaji se sešly tři faktory, které z města učinily půdu zralou pro protestní aktivity: historie kurdského odporu, rostoucí chudoba a dlouhá historie aktivismu za práva žen.

V Íránu přituhuje. Režim loví ženy bez hidžábů, nasadí také kamery

Protesty nejsou definované podle etnických či regionálních hranic, přestože byly vyvolány v převážně kurdské oblasti, uvedla Tara Sepehri Farsová, výzkumná pracovnice organizace Human Rights Watch. „V tomto smyslu jsou velmi unikátní,“ řekla. S tím souhlasí i Nazanin Boniadiová, britsko-íránská aktivistka Amnesty International.

„Nikdy za 14 let práce při obhajobě lidských práv jsem nebyla svědkem takové deziluze a odporu vůči režimu této islámské republiky,“ řekla pro list The Guardian. „Zatímco Írán si na masové protesty každé desetiletí zvykl, ani studentské protesty v roce 1999, ani zelené hnutí v roce 2009, nebo ještě nedávno protesty z listopadu 2019, se co do horlivosti ani velikosti nevyrovnají těm současným,“ dodala.

Trump zvyšuje tlak na Írán. Obnovíme všechny staré sankce, pohrozil

Írán navíc značně utrpěl v důsledku amerických sankcí a pandemie koronaviru. Obojí zdevastovalo tamní ekonomiku a podnítilo současnou inflaci. Momentálně pokračující vzdor a požadavky na změnu režimu tak představují pro islámskou republiku nejvážnější výzvu za poslední roky.

Demonstrace už zkrátka nejsou jen o hidžábu. „Lidé vycházejí do ulic s cílem změnit systém, který je po celý život omezuje a utlačuje,“ sdělil jeden z aktivistů v rozhovoru pro NRP. Hidžáb je však důležitým symbolem, jeho vymýcení je státem považované za existenční hrozbu.

Naše osobní pocity se musí přelít do ulic

Ve třetím týdnu, kdy se v zemi také otevřely univerzity, začali studenti pořádat malá shromáždění a připojili se k hnutí. Na sociálních sítích kolovala videa, na nichž se posmívají ředitelům škol.

Některé školačky si dokonce na ulici sundávají šátky a skandují: „Jednu po druhé nás zabijí, pokud se nespojíme.“ Afsanah, návrhářka oblečení, k tomu uvedla, že šátek nosí ráda. „Ale protestuji, protože to nikdy nebyla moje volba,“ řekla. „Jsem naštvaná a nemám strach. Jen je potřeba, aby se ten pocit přelil do ulic,“ dodala.

Žena, život, svoboda

Nebývalé protesty odstartovala smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové. Íránská náboženská policie ji zatkla proto, že měla prý špatně nasazený hidžáb. Později policie oznámila, že mladá žena ve vazbě utrpěla infarkt a skončila v nemocnici.

Smrt diktátorovi! Úmrtí ženy kvůli hidžábu vyhnalo do ulic tisíce Íránek

Nejsilněji se protestovalo ve městě Sakíz v íránském Kurdistánu, kde se konal její pohřeb. Přítomní lidé všech věkových kategorií začali skandovat hesla, která se měla opakovat ve městech po celém Íránu: „Žena. Život. Svoboda.“

Jedna z žen, která agentuře AP poskytla rozhovor, uvedla, že se jí v roce 2013 stalo něco podobného. „Tehdy jsem se vydala s kamarádkou do hlavního města. Zadržela ji mravnostní policie, protože její abája neboli volný šat, který je součástí povinného oděvu, byl příliš krátký,“ uvedla.

Ženu tehdy převezli do stejného zařízení, kde později zemřela Amíníová, odebrali jí otisky prstů, a také musela podepsat prohlášení o vině. „Mohla jsem to být klidně já,“ řekla žena v rozhovoru pro AP.

Po pohřbu prý viděla, jak jedna starší žena udělala krok vpřed a jedním rychlým gestem si sundala šátek. „Cítila jsem, že je nutné, abych udělala totéž,“ dodala.

25. září 2022

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...