David Bloomer, jeden ze členů posádky jachty na archivním snímku (2. 12. 2009)

David Bloomer, jeden ze členů posádky jachty na archivním snímku (2. 12. 2009) | foto: AP

Írán propustil pět britských jachtařů, kteří omylem vpluli do jeho vod

  • 13
Írán propustil pětici jachtařů z Británie, kteří koncem listopadu nedopatřením vpluli do jeho výsostných vod. Po večerním jednání britského šéfa diplomacie Davida Milibanda se svým íránským protějškem Manúčehrem Mottákím to oznámil tamní státní rozhlas.

"Írán dostal potřebné záruky, a proto se rozhodl propustit všech pět členů posádky," uvedl íránský státní rozhlas.

Prohlášení předcházelo telefonické jednání britského šéfa diplomacie Davida Milibanda s íránským ministrem zahraničí Manúčehrem Mottákím v úterý večer. Miliband svůj íránský protějšek požádal, aby k britským sportovcům pustil konzula ze Spojeného království. Žádal také o brzké propuštění Britů.

Pětičlennou posádku tvořili jednadvacetiletý Luke Poter, stejně starý Oliver Young, šestadvacetiletý Sam Usher a o pět let starší Oliver Smith. Posledním členem týmu byl ještě šedesátiletý Ir David Bloomer. Podle BBC íránské úřady muže propustily v půl osmé ráno místního času.

Sportovní jachta pojmenovaná The Kingdom of Bahrain (Království Bahrajnu) se plavila z Bahrajnu do Dubaje v rámci závodu jacht Dubaj - Maskat. V jednu chvíli posádka údajně zjistila, že jachta má potíže s lodním šroubem.

Plavidlo se v tu dobu pohybovalo asi dvacet námořních mil od íránských vod a Británie potvrdila, že do nich jachtaři mohli vplout nedopatřením. - přečtěte si Írán zadržuje pětici Britů, která vplula na jachtě do jeho vod

Případ připomněl incident z roku 2007, kdy Írán zadržoval 15 britských námořníků. Později je propustil jako "dar" prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video