Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl zabit velitel íránských elitních...

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásem Solejmání. (3. ledna 2020) | foto: Reuters

V Íránu popravili muže za vyzrazení tajných informací Američanům

  • 44
V Íránu popravili muže odsouzeného za vyzrazení tajných informací izraelské a americké rozvědce. Mahmúd Músaví Madžd podle Teheránu spolupracoval se CIA a Mossadem a poskytl jim mimo jiné údaje o poloze íránského generála Kásema Solejmáního, který byl zabit letos v lednu při americkém útoku dronem u letiště v Bagdádu.

Informovala o tom agentura AP.

Íránská justice v červnu uvedla, že případ Madžda přímo nesouvisí s americkým útokem na Solejmáního, protože odsouzený byl zatčen už v roce 2018.

Solejmání, který velel zahraničním operacím elitních íránských jednotek Kuds, dohlížel na íránský jaderný program a byl považován za architekta íránské vojenské strategie takzvaných zástupných válek. Washington jej označoval za strůjce útoků s Íránem spřízněných milic na americké vojáky v regionu.

Jeho smrt po útoku dronem Teherán potrestal odvetným raketovým útokem na irácké základny, na nichž byli i američtí vojáci.

Při íránském útoku 8. ledna nepřišel o život žádný americký voják, několik hodin poté ale íránské síly omylem sestřelily krátce po startu z teheránského letiště ukrajinské letadlo se 176 lidmi na palubě. Neštěstí nikdo nepřežil.

4. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video