ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Íránští militanti udeřili v Pákistánu, útok v horách nepřežily dvě děti

  • 9
Íránské jednotky podnikly vzdušné údery na území Pákistánu, které údajně mířily na dvě základny balúčské militantní skupiny Džajš al-Adl. Informovala o tom teheránská státní média. Podle agentury AP však média zprávu následně bez uvedení důvodu stáhla. Islámábád uvedl, že útok zabil dvě děti a zranil tři lidi, píše AP.

Stalo se tak v době zvýšeného napětí na Blízkém východě kvůli válce v Pásmu Gazy a jen den poté, co íránské Revoluční gardy zaútočily raketami na cíle v Iráku a Sýrii.

Íránská státní tisková agentura IRNA a státní televize nejprve oznámily, že při útoku na cíle v horské oblasti pákistánské provincie Balúčistán byly použity rakety a drony. Pákistánská vláda však později úder potvrdila, důrazně ho odsoudila a podotkla, že takové činy jsou v rozporu s dobrými sousedskými vztahy.

„Pákistán rozhodně odsuzuje toto nevyprovokované narušení vzdušného prostoru Pákistánu Íránem a útok uvnitř pákistánského území, které zapříčinily smrt dvou nevinných dětí a zranění tří dívek. Toto narušení pákistánské suverenity je zcela nepřijatelné a může mít vážné následky,“ varovalo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Íránská státní média později prvotní zprávu náhle a bez vysvětlení odstranila, ačkoli polooficiální agentura Tasnim ji na svých webových stránkách zatím ponechala. Press TV, anglickojazyčná verze íránské státní televize, přisoudila útok íránským polovojenským Revolučním gardám.

Íránské úřady neposkytly k události žádné vysvětlení a na žádost AP o komentář nereagovaly. V Íránu se nicméně stává, že citlivé zprávy ze státních médií náhle zmizí, podotkla agentura.

Militantní sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravedlnosti) byla založena v roce 2012 a v poslední době stupňuje přeshraniční útoky proti íránským bezpečnostním silám, a to včetně pumových útoků a únosů. Džajš al-Adl tvrdí, že usiluje o širší práva a lepší životní podmínky pro menšinu Balúčů v převážně šíitském Íránu. Teherán proti ozbrojencům v pohraničí dlouhodobě bojuje, ale úder pomocí raket a dronů by byl bezprecedentní.

Íránské revoluční gardy ovšem v pondělí večer zaútočily balistickými raketami na údajná špionážní centra a protiíránských teroristické skupiny u iráckého Irbílu a v Sýrii zaútočily raketami na „pachatele teroristických operací“ v Íránu. Teherán se tak snaží mimo jiné reagovat na dvojí bombový útok ze začátku ledna v Kermánu, při němž přišlo o život přes 90 lidí a na tři stovky dalších byly zraněny. K atentátu se přihlásil Islámský stát.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video