Podle nejnovějších zpráv pracovníků OSN je Írán schopen do 4 měsíců vyrobit

Podle nejnovějších zpráv pracovníků OSN je Írán schopen do 4 měsíců vyrobit dostatek obohaceného uranu pro výrobu atomové bomby. Říjen 2012. | foto: Profimedia.cz

Írán může mít do deseti měsíců jadernou bombu, varují inspektoři

  • 127
Írán předběhl předpoklady západních velmocí. Podle nejnovější zprávy Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS) je schopen do čtyř měsíců vyrobit dostatečné množství obohaceného uranu pro výrobu atomové bomby. Kompletní zařízení pro její odpálení může zajistit do deseti měsíců.

Autoři aktuální zprávy poukázali na to, že Írán udělal ve svém jaderném programu za poslední měsíce obrovské pokroky. Zpráva o stavu jaderného programu vychází z posledních průzkumů pracovníku Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), kteří pro zpracování poskytli množství statistických dat.

Podle pozorovatelů by vědcům z Íránu stačily pouhé čtyři měsíce k tomu, aby nashromáždili 25 kilogramů vysoce obohaceného uranu. Právě takové množství je potřebné pro výrobu jedné jaderné hlavice. Dalších deset měsíců by pak bylo potřeba na přípravu odpalovacího zařízení.

Výstupy nové zprávy tak potvrzují původní pohled předních představitelů Spojených států. Ti před několika týdny uvedli, že pokud by se Teherán odhodlal k výrobě atomové bomby, potřeboval by na to jen několik měsíců.

Ministr obrany Leon Panneta už 11. září září v rámci vzpomínek na oběti teroristických útoků uvedl, že Írán je schopný do roka zkonstruovat atomovou bombu. Spojené státy by tak podle něj měly dostatek času na případnou reakci. Neopomněl dodat, že íránský jaderný program se každým dnem posouvá kupředu.

Zahraniční zbrojní inspektory v poslední době znepokojuje stále se rozrůstající síť center, kde Írán obohacuje uran. Ty mohou ztížit mapování postupu práce tamních vědců.

Množství nashromážděného uranu je klíčové

I přes opakující se varování ze strany západních mocností Írán odmítá, že by obohacený uran využíval pro sestrojení jaderných zbraní. Jaderný program má prý jen mírové účely a má sloužit pouze jako zdroj elektrické energie.

Autoři zprávy však varují, že dosažení bodu, kdy Írán vyrobí dostatek obohaceného uranu, může být pro napjaté mezinárodní vztahy zlomový. "Pokud Írán vyprodukuje dostatečné množství obohaceného uranu, následující sestrojení jaderných zbraní může zůstat zahraničním pozorovatelům zcela skryto, dokud se tamní režim neodhodlá k jejich testování," cituje zprávu server Daily Telegraph.

Nejvhodnější strategií je tak podle pozorovatelů zamezit Íránu ve shromažďování obohaceného uranu.

Írán se už v únoru letošního roku chlubil pokrokem ve svém jaderném programu, kdy byly do výzkumného reaktoru v Teheránu instalovány palivové tyče íránské výroby. Teherán také oznámil, že vyvinul čtvrtou generaci centrifug, která dokáže uran obohacovat čtyřikrát rychleji než jeho současné modely. Tento krok vyvolal obavy o možném urychlení konstrukce íránských jaderných zbraní (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video