Íránky z Teheránu se chrání před nákazou koronavirem, který se v zemi v...

Íránky z Teheránu se chrání před nákazou koronavirem, který se v zemi v posledních dnech šíří. (23. února 2020) | foto: AP

Lidé v Íránu olizují dveře svatyní, šířícímu se koronaviru navzdory

  • 103
Na internetu se objevila videa z Íránu, na nichž lidé líbají a olizují dveře svatyní navzdory tomu, že se země potýká s šířením nového koronaviru. Nemoci COVID-19 v Íránu podle zdrojů v íránském zdravotnictví podlehlo nejméně 210 lidí. Oficiálně íránské úřady uvádí, že mrtvých je 66.

Íránské úřady v uplynulých dnech ve snaze rychlé šíření koronaviru zastavit vyzvaly občany, aby se vyhnuli veřejným místům, a nařídily uzavření škol, univerzit a sportovišť. Ultrakonzervativní duchovní ale odmítli zavřít svatyně, a to i v severoíránském městě Kom, které koronavirus zasáhl nejvíce.

Na sociálních sítích se objevily záběry lidí, kteří olizovali kovové mříže a dveře ve svatyni v Komu. Na jednom z videí věřící tvrdí, že mu je jedno, co se stane, i kdyby dostal koronavirus. Na jiném videu dveře olizuje mladý chlapec.

Rádio Svobodná Evropa (RFE) uvedlo, že lidé na sociálních sítích vyzývali své spoluobčany, aby se se nebáli, a někteří tvrdili, že svatyně jsou vůči koronaviru imunní. 

„Přestaňte lidi tak strašit koronavirem. Koukněte na mě. Olizuji svatyni. Koronavirus nemá žádný dopad na šíitské svatyně,“ uvedl na videu jeden muž v Komu. Jiný se nechal slyšet, že olíznutím mříže vlastně virus odstraňuje a činí místo bezpečné pro ostatní. Muž z jednoho z těchto videí byl následně zatčen.

„To, co zadržený udělal, není obvyklé. Jeho chování vyšetřujeme,“ uvedla íránská prokuratura. Ultarkonezrvativní šíitští muslimové podle RFE věří, že náboženské svatyně disponují zázračnou mocí a mají božskou sílu k léčení smrtelných nemocí a různých neduhů. 

Odborníci i obyčejní Íránci nicméně podle RFE s ultrakonezrvativními duchovními nesouhlasí a požadují  uzavření všech svatostánků v zemi.  

Íránský státní rozhlas v pondělí podle agentury AP informoval, že koronaviru podlehl také jednasedmdesátiletý člen úřadu, který radí íránskému duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu.

Muž olizoval dveře svatyně a natáčel se u toho:

Írán má nejvíce smrtelných obětí po Číně, odkud se koronavirus začal šířit. Každý den jsou v Komu, Teheránu a dalších místech, kde se koronavirus objevil, dezinfekcí kropeny ulice, parky, svatyně, odpadkové koše, veřejné záchody a tržiště. 

Nemocnice v Íránu jsou přeplněné

Státní televize odvysílala záběry, na nichž se dezinfikuje metro a autobusové zastávky. „Pach dezinfekce se stal noční můrou,“ uvedla učitelka v důchodu v Komu Zíba Rezajíová. „Město páchne jako hřbitov nebo pitevna,“ dodala.

Světová zdravotnická organizace informovala, že šíření koronaviru může v Íránu být rozsáhlejší, než se na první pohled zdá. Íránský prezident Hasan Rúhání naopak opakovaně obavy z toho, jak íránské úřady k nynější krizi přistupují, odmítl. Podle něj byla uplatněna veškerá potřebná opatření. 

Lidé olizují stěny svatyně navzdory epidemii koronaviru:

Někteří lékaři v Teheránu, Komu a dalších městech ale uvedli, že nemocnice jsou přeplněné. „Nemocnice jsou plné infikovaných lidí. Slyšíme o stovkách úmrtí. Potřebujeme více nemocnicí. Počet mrtvých poroste,“ uvedl lékař z Teheránu, který si přál zůstat anonymní.

Nemocnice v Íránu mají pokyn přijímat pouze infikované pacienty a lidi, kteří musí být ošetřeni urgentně. Pro pacienty s koronavirem byly nově vyčleněny desítky vojenských nemocnicí.

V Íránu rychle přibývá obětí koronaviru, vláda nákazu tajila:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video