Íránská loď se zmocnila amerického bezpilotního plavidla. USA zakročily

  • 106
Íránská válečná loď k sobě v mezinárodních vodách připoutala americké bezpilotní plavidlo. Americké námořnictvo okamžitě zareagovalo a přinutilo Íránce lodní dron propustit. Incident se obešel bez násilností.

V pondělních večerních hodinách se válečná loď Námořnictva islámských revolučních gard (IRGC) Shahid Baziar v mezinárodních vodách Perského zálivu přiblížila k americké bezpilotní lodi Saildrone Explorer. Plavidlo k sobě připoutala lanem, uvedl mluvčí 5. flotily Timothy Hawkins.

Íránské plavidlo zahlédla americká hlídková pobřežní loď USS Thunderbolt, která operovala poblíž. Okamžitě zareagovala, píše v oficiálním prohlášení námořnictvo. Pátá flotila ji podpořila vysláním helikoptéry MH-60 Seahawk.

Záběry zveřejněné americkým námořnictvem ukazují íránskou loď táhnoucí bezpilotní plavidlo, následovanou USS Thunderbolt.

Američané rádiem upozornili Íránce, že neoprávněně zadrželi americké plavidlo. „Dali jsme jasně najevo, že tohle je majetek americké vlády, který operoval v mezinárodních vodách a máme v úmyslu v případě potřeby zasáhnout,“ řekl agentuře AP velitel USS Thunderbolt.

Incident skončil mírumilovně. Po asi čtyřech hodinách Íránci odvázali plavidlo a jejich loď odplula. Americké lodě přesto zůstaly ve střehu.

„Akce IRGCN byla nehorázná, neopodstatněná a v rozporu s chováním profesionálních námořních sil. Americké námořní síly zůstávají ve střehu a budou i nadále létat, plavit se a operovat všude, kde to mezinárodní právo dovolí, a zároveň podporovat mezinárodní řád založený na pravidlech v celém regionu,“ komentoval incident viceadmirál Brad Cooper, velitel Ústředního velitelství námořních sil USA a 5. flotily.

Americká loď varovala výstřely, až pak se iránské revoluční gardy stáhly

Velitel Ústředního velení Spojených států Michael Kurilla ocenil jednání amerických námořníků. „Tento incident znovu ukazuje pokračující destabilizující, nezákonnou a neprofesionální činnost Íránu na Blízkém východě,“ zkritizoval Írán.

Íránská zpravodajská agentura Tasnim s blízkým napojením na Revoluční gardy napsala, že lodní dron představoval ohrožení pro mezinárodní lodní dopravu. Americký popis události označila za „hollywoodský narativ, který je v rozporu s pravdou“.

Saildrone Explorer je vybaven senzory, radary a kamerami pro navigaci a sběr dat. Americké námořnictvo zdůrazňuje, že jde o komerčně dostupnou technologii, která neuchovává citlivé nebo utajované informace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video