Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA lijí olej do ohně, hřímají Sýrie a Irák. Po úderech hlásí přes 30 mrtvých

  7:02aktualizováno  13:45
Americké údery na vojenské cíle proíránských skupin v pouštních oblastech Iráku a Sýrie si vyžádaly nejméně 34 mrtvých. Útoky byly vedené tak, aby se vyhnuly civilistům, tvrdí Bílý dům. Obě země nálety, které přišly po smrtí tří amerických vojáků v Jordánsku, kritizují a mluví o porušení suverenity či „lití oleje do ohně“. Podle republikánů čekal prezident Joe Biden s odvetou příliš dlouho.

Noční americké údery zabily v Iráku 16 lidí včetně civilistů, uvedla irácká vláda. Nevládní Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že při útocích na východě Sýrie zahynulo nejméně 18 členů proíránských milic.

Americké síly podle mluvčího Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Kirbyho zasáhly tři cíle v Iráku a čtyři v Sýrii a nemají informace o počtu obětí mezi příslušníky ozbrojených skupin.

Podle irácké armády může jednání americké strany destabilizovat region. Také syrské ministerstvo zahraničí noční údery odsoudilo s tím, že Spojené státy „velmi nebezpečně lijí olej do ohně“ v konfliktu na Blízkém východě.

Syrská agentura SANA napsala, že „americké akce destabilizují region opakovanými útoky v Jemenu, Sýrii a Iráku“ a „slepě podporují izraelskou okupaci“ palestinských území.

Podle některých zdrojů americká armáda v noci zasáhla v Iráku i pozice skupiny Katáib Hizballáh, která je součástí ozbrojeného hnutí Islámský odpor v Iráku (IRI) a kterou USA podezírají z lednového zabití tří amerických vojáků v Jordánsku.

IRI uvedla, že v sobotu zasáhla na severu Iráku leteckou základnu, kde jsou americké jednotky. Podle Reuters ale tři nejmenovaní činitelé uvedli, že k žádnému útoku na tuto základnu nedošlo.

Spojené státy mají v Iráku 2 500 vojáků a dalších 900 v Sýrii jako součást koalice bojující už řadu let proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

USA zaútočily na íránské gardy a milice, do odvety zapojily dálkové bombardéry

Washington podle mluvčího Kirbyho iráckou vládu o útocích předem informoval. Tuto informaci v sobotu mluvčí irácké vlády popřel. S íránským Teheránem, který podporuje skupiny, s nimiž se USA konfrontují, naopak Washington předem nekomunikoval.

Kirby několik hodin po útocích zopakoval americké stanovisko, že USA nevyhledávají válku s Íránem a neútočí na jeho svrchovaném území. V podobném duchu se opakovaně vyjádřili rovněž íránští představitelé, ačkoliv uvedli, že na případné útoky na svém území rozhodně odpoví.

Pečlivě vybrané cíle, žádný útok na civilisty

„Víme, že jsou ozbrojenci, kteří tato místa využívají, íránské revoluční gardy i příslušníci milic spřízněných s Íránem. Údery jsme provedli s vědomím, že patrně způsobí oběti na životech v těchto zařízeních,“ řekl šéf operací ve sboru náčelníků štábů USA generálporučík Douglas Sims.

Americké letectvo podle Simse načasovalo operace tak, aby bylo jasné počasí a údery bylo možné provést „s větší sebejistotou“ a přesností. Není jasné, kolik životů mezi příslušníky milic si údery vyžádaly.

USA zaskočil smrtící úder proíránských sil. Mají první oběti od konfliktu v Gaze

Americké síly podle prohlášení armády zasáhly přes 85 cílů na sedmi místech na východě Sýrie a v Iráku, konkrétně šlo o objekty jednotek Kuds spadajících pod íránské revoluční gardy a jim blízkých ozbrojených skupin.

Íránská tisková agentura Tasnim spojená s revolučními gardami podle deníku The New York Times (NYT) uvedla, že terčem náletu byla také centrála irácké milice Hašd Šaabí, která má blízké vazby na Írán. Podle jiných íránských zdrojů Američané zasáhli také iráckou skupinu Katáib Hizballáh.

Právě Katáib Hizballáh, součást širšího uskupení Islámský odpor v Iráku, USA podezírají z lednového dronového útoku v Jordánsku, který si vyžádal životy tří amerických vojáků.

Ani Bílý dům, ani Pentagon neupřesnily, jaké konkrétně budou další kroky amerických sil. Prezident Joe Biden ve svém prohlášení uvedl, že USA neusilují o konflikt na Blízkém východě či kdekoliv jinde, ale odpoví na jakékoli úspěšné útoky proti Američanům. Naznačil rovněž, že americká operace není u konce. Jeho mluvčí Kirby řekl, že údery začaly v pátek a pokračovat budou v dalších dnech.

Ideální rok pro vyhnání USA. Útok v Jordánsku ukázal nebezpečí Osy odporu

Některé z dotyčných proíránských milic ohrožovaly americké základny na Blízkém východě už v minulých letech. Své útoky proti americkému personálu, který v oblasti setrvává v rámci mezinárodní protiteroristické operace, však vystupňovaly po začátku války mezi Izraelem a hnutím Hamás 7. října loňského roku.

Čekal s odvetou moc dlouho, říkají republikáni

První vnitropolitické reakce na páteční odvetné americké údery v Sýrii a Iráku se držely stranických linií. Republikáni, včetně šéfa Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona, kritizují pozdní reakci administrativy prezidenta Joea Bidena. Demokraté naproti tomu apelují na rozvahu a využití síly v kombinaci s diplomacií.

„Tragické úmrtí tří amerických vojáků spáchané Íránem podporovanými milicemi si žádalo jasnou a silnou odpověď,“ uvedl v prvotní reakci republikán Johnson. „Bohužel, administrativa čekala týden a světu i Íránu vyjevila povahu naší odpovědi...prezident Biden se musí probudit do reality a uvědomit si, že jeho politika usmiřování se s Íránem selhala,“ dodal šéf dolní komory Kongresu.

V podobném duchu se vyjádřil republikánský senátor za Severní Karolínu Ted Budd nebo Roger Wicker z Mississippi, který s odkazem na íránského nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího poznamenal, že „USA ajatolláha jen plácají přes ruku, namísto aby mu udělaly krvavý nos“, cituje senátora agentura Reuters.

Naopak demokrat zvolený do Senátu za stát Rhode Island a předseda armádního výboru Jack Reed Bidenův postup jednoznačně podpořil. „Vzdávám hold příslušníkům armády, kteří se na úderech podíleli. Společně s moudře použitou diplomacií vysíláme jasný signál, že Spojené státy učiní vhodné kroky k ochraně svých lidí i zájmů,“ cituje Reuters Reeda.

Demokratická senátorka za Illinois Tammy Duckworthová jako „lehkomyslné“ odsoudila své republikánské kolegy, kteří vyzývají k ostřejší americké reakci vůči Teheránu. Bílý dům po provedení úderů zopakoval, že „nevyhledává válku s Íránem“. Někteří republikánští politici však volí ostřejší rétoriku.

„To nejlepší, co můžeme udělat k uctění těch, co slouží v naší armádě, je se ujistit, že je bezmyšlenkovitě nepošleme do nebezpečí. Dnešní letecké údery...jsou součástí promyšlené, silné a přiměřené kampaně, která odradí od dalších útoků podpořených Íránem, aniž by riskovala (rozpoutání širší války),“ uvedla Duckworthová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...