Už je nepotřebujeme. Irácký parlament požaduje odchod cizích vojsk

  • 625
Irácký parlament na mimořádné schůzi vyzval vládu, aby zajistila odchod všech cizích vojáků ze země. Má stáhnout i žádost o pomoc koalice vedené USA v boji proti Islámskému státu. Iráčtí poslanci se sešli kvůli pátečnímu americkému útoku, při němž u Bagdádu přišel o život velitel íránských jednotek Kuds Kásem Solejmání.

Podle iráckých poslanců není pomoc mezinárodní koalice proti IS, který v roce 2014 ovládl rozsáhlá území na severu a ve středu Iráku, už potřeba, neboť „vojenské operace byly ukončeny a bylo dosaženo vítězství,“ uvedla agentura Reuters.

Na začátku zasedání parlamentu premiér Ádil Abdal Mahdí poslancům doporučil, aby podnikli urychlené kroky k odchodu zahraničních vojáků ze země. Bude to podle něho v zájmu Iráku i Spojených států.

„I přes vnitřní a vnější obtíže, jaké nás možná čekají, je to v principu a praxi to nejlepší pro Irák,“ řekl Mahdí.

Uvedl, že v letech 2011 až 2014 v Iráku žádní zahraniční vojáci nebyli a vztahy se Spojenými státy kvůli tomu podle něho neutrpěly.

Mahdí už dříve prohlásil, že americký útok, při kterém zemřel i člen vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis a dalších osm lidí, za agresi vůči Iráku a masivní porušení jeho suverenity. 

Smrt Solejmáního a Muhandise označil premiér za politický atentát. S íránským generálem se měl premiér Mahdí podle svých slov v pátek sejít.

Koalice proti IS v neděli oznámila, že pozastavuje výcvik a podporu iráckých bezpečnostních sil kvůli opakovaným raketovým útokům na základny, kde jsou její vojáci rozmístěni. 

V rámci této koalice působí 5 200 amerických vojáků. Také Severoatlantická aliance v sobotu oznámila, že pozastavuje v Iráku svoji výcvikovou misi, na níž se podílí také čeští vojáci.

Parlamentní rezoluce nejsou, na rozdíl od zákonů, v Iráku závazné a po nedělním kroku tak bude muset ještě následovat nový zákon, který by stávající dohodu o koalici zrušil, upozornila televizní stanice Al-Džazíra. Usnesení navíc schválili především šíitští poslanci. Většina zástupců sunnitů a Kurdů totiž nedělní mimořádnou schůzi bojkotovala.

Jeden ze sunnitských poslanců Reuters řekl, že obě skupiny se obávají, že po odchodu koaličních sil by Irák byl vystaven riziku povstání, podrytí bezpečnosti a posílení šíitských milicí podporovaných Íránem.

Spojené státy rozhodnutí zklamalo

Do Íránu dorazily pozůstatky Solejmáního, v zemi se konají pietní akce

Spojené státy jsou rozhodnutím iráckého parlamentu zklamány, reagovalo po několika hodinách americké ministerstvo zahraničí. „I když zatím čekáme na další objasnění právní povahy a dopadů dnešního rozhodnutí, důrazně žádáme irácké představitele, aby ještě jednou zhodnotili význam nynějších hospodářských a bezpečnostních vazeb mezi oběma zeměmi i trvající přítomnosti mezinárodní koalice proti IS,“ uvedlo ministerstvo.

Irácké ministerstvo zahraničí si kvůli opakovaným americkým náletům, jejichž obětí se stal i Solejmání, předvolalo velvyslance Spojených států. Takové jednání je „nehorázným narušením suverenity Iráku a mezinárodního práva a norem, jež upravují vztahy mezi zeměmi a které zakazují využívat území jedné země k útokům na jiný stát,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Solejmání byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video