Inteligentní rybářský sonar

- Otec Patricka Simpsona byl aljašským rybářem. Protože však Patrick trpěl mořskou nemocí, musel si najít jinou obživu, nicméně také blízkou moři: vyhodnocoval sonarové signály, jimiž americké vojenské námořnictvo pod mořem hledalo ponorky. Nyní je však Simpson v aljašském Anchorage majitelem firmy SciFish, jež chce pomáhat rybářům pomocí sonarů.
Sonar je akustický zaměřovač, který vysílá velmi krátké zvukové vlny a zachycuje jejich odrazy. Rybáři už toto zařízení využívají ke hledání velkých hejn ryb. Používané přístroje vysílají pouze jeden zvuk. Simpson však sestrojil přístroj, který vydává současně zvuky na mnoha frekvencích, které pak při odrazu přinesou podstatně více informací.
Vynálezce chce, aby vyhodnocovací zařízení bylo schopné rozpoznat v hlubinách i jednotlivé druhy ryb. Zatím, jak informoval časopis New Scientist, se mu to daří na 70 až 95 procent. Simpsonovým cílem je, aby rybáři díky jeho sonaru přesně věděli, jaké ryby a v jakém množství jim už vpluly do sítě. Na lodi se pak snáze rozhodnou, zda už stojí za to síť vytáhnout.
Takovýto přístroj, doplněný inteligentními zařízeními schopnými ovládat rybářskou síť v hloubce, by vlastně v budoucnu mohl umožnit, aby rybáři lovili jen žádané ryby a vyhýbali se druhům chráněným.

Patrick Simpson není jediný, kdo hledá lepší použití sonaru při rybolovu. Mezinárodní výzkumný projekt podnícený americkou Sloanovou nadací přepokládá, že na rybářské lodi se sejdou informace z bójí, ponorek a družic. "Jinak prostě nebude možné moře využívat tak, aby při tom nebyly zničeny zásoby ryb," připomíná Olav Godo z norského výzkumného ústavu v Bergenu, který se na projektu podílí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video