S útokem na metro jsme naletěli, přiznali vládní úředníci. Ilustrační foto

S útokem na metro jsme naletěli, přiznali vládní úředníci. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Informace o útoku na New York byly falešné

  • 16
Zpráva o hrozbě teroristického útoku na New York nebyla pravdivá. Americká FBI naletěla falešné informaci. New York kvůli ní minulý týden radikálně zpřísnil bezpečnostní opatření v metru. Informace byly chybné, přiznali vládní úředníci CNN.

Policejní manévry začaly v newyorském metru poté, co starosta Michael Bloomberg prohlásil, že má od FBI informace o "specifické hrozbě". - více zde

Do metra vyrazily tisíce policistů, kteří pečlivě prohledávali cestující s velkými zavazadly a procházeli vagony podzemní dráhy. Operace se účastnil i větší počet mužů v civilu.

Na možné nebezpečí upozornili agenti FBI v Iráku. Ve městě Musajjib jižně od Bagdádu zatkli počátkem minulého týdne trojici Iráčanů, kteří jim při výslechu oznámili, že 7. října by měli na New York zaútočit islamisté. Ten den uplynuly přesně tři měsíce od teroristického útoku na Londýn. - vše o útocích v Británii zde

Po několika dnech vyšlo najevo, že šlo o tzv. hoax, tedy poplašnou zprávu. "Informace byly poněkud nepravdivé," přiznal CNN nejmenovaný vládní zdroj.

"Bezpečnostní opatření zmírníme v co nejkratší době, ale nesmíme zapomínat, že město zůstává na oranžovém stupni," prohlásil starosta Bloomberg. Oranžová je v pětibodovém žebříčku pohotovosti druhým nejvyšším stupněm a znamená "vysoké riziko".

Americké úřady stupnici hrozby teroristického útoku zavedly po 11. září. "Nepodceníme žádné sebemenší riziko útoku," ujistil Bloomberg.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video