Indonéský prezident (uprostřed) na tiskové konferenci v Jakartě, kde oznámil...

Indonéský prezident (uprostřed) na tiskové konferenci v Jakartě, kde oznámil přesunutí hlavního města na ostrov Borneo. (26. srpna 2019) | foto: AP

Hlavní město Indonésie se bude stěhovat z přelidněné Jakarty na Borneo

  • 8
Indonéský prezident Joko Widodo na tiskové konferenci oficiálně oznámil stěhování hlavního města z přelidněné a znečištěné Jakarty na indonéskou stranu ostrova Borneo. Jméno nového hlavního města zatím indonéská vláda nezveřejnila. Stěhování by mohlo trvat až deset let.

Ostrov Borneo sdílí Indonésie s Malajsií a Brunejí. Přesun metropole vychází podle hlavy státu z detailních studií. Jako nejpříhodnější poloha se podle prezidenta nejlidnatějšího muslimského státu světa jeví provincie Východní Kalimantan, konkrétněji oblast mezi okresy Penajam Paser a Kutai Kartanegara.

O zbudování nové metropole se v Indonésii vede debata už několik desetiletí. Widodo letos v dubnu schválil, že hlavní město bude z Jakarty na nejlidnatějším indonéském ostrově Jáva přesunuto.

V Jakartě ležící na přelidněném ostrově Jáva v současnosti žije kolem deseti 10 milionů obyvatel, její širší aglomerace jich má až 30 milionů. 

Město se potýká se špínou a smogem, ale také s opakovanými ničivými záplavami, k nimž podle expertů přispívá odlesňování kopců nad městem, chaotické plánování výstavby a odpadky, jež ucpávají vodní toky. Některé části Jakarty se navíc propadají až o 25 centimetrů ročně a téměř polovina města se nachází pod úrovní hladiny moře. Metropole je tak nejrychleji se potápějícím městem světa.

Podle dřívějších prohlášení vlády by přesun administrativní metropole mohl trvat až deset let. Podobné stěhování v minulosti uskutečnila například sousední Malajsie, ale i Brazílie či Kazachstán.

Červená značka ukazuje Jakartu, stávající hlavní město. Modrá pak Východní Kalimantan na ostrově Borneo.

Červená značka ukazuje Jakartu, stávající hlavní město. Modrá pak Východní Kalimantan na ostrově Borneo.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video