Peklo na trati v Indii. Po srážce expresu s nákladním vlakem je už 207 mrtvých

  19:00aktualizováno  23:49
Nejméně 207 lidí v pátek zahynulo a 850 dalších se zranilo, když v indickém státě Odiša vykolejilo více než deset vagónů expresu, který se srazil s nákladním vlakem. Podle serveru Times of India je na místě „masivní záchranná akce“ a pátrací týmy prohledávají vagóny, kde by se mohli nacházet další cestující. Páteční nehoda je nejhorší od roku 2016, kdy na severu Indie zahynulo při vykolejení vlaku 145 lidí.

Na místě zasahují stovky policistů a záchranářů, kteří se snaží dostat k lidem uvězněným uvnitř vagónů; do záchranné operace se zapojily posádky 200 sanitek. „Máme 120 mrtvých a toto číslo stoupá, protože je mnoho zraněných,“ uvedl náčelník sboru hasičů ve státě Odiša Sudhanšu Sarangi. Podle něj vyhlídky nejsou dobré.

„Všem postiženým bude poskytnuta maximální možná pomoc,“ uvedl na twitteru indický premiér Naréndra Módí. Soustrast rodinám obětí vlakového neštěstí na twitteru vyjádřil mimo jiné český ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Zdá se, že zraněných je příliš mnoho. Sháníme značný počet autobusů, aby převezly zraněné do okolních nemocnic,“ napsal na twitteru Pradíp Džena, státní tajemník Odiši. Podle jeho vyjádření bylo do nemocnic převezeno zhruba 850 lidí.

Podle listu Hindustan Times, k nehodě došlo nedaleko železniční stanice Bahanaga, kde se s nákladní soupravou srazil Coromandel Express. Jeden z vlajkových spojů indických železnic mířil ze správního střediska státu Bangla Kalkaty do metropole Tamilnádu Čennaí.

Podle mluvčího ministerstva železnic po srážce s nákladním vlakem vykolejilo deset až dvanáct vagónů expresu; část z nich spadla na sousední trať, kde do nich narazil osobní vlak jedoucí z opačného směru. Tři vagóny druhého vlaku rovněž vykolejily.

„Jsem zdrcen vlakovým neštěstím v Odiši. V této hodině smutku jsem v myšlenkách s pozůstalými rodinami. Kéž se zranění brzy uzdraví. Mluvil jsem s ministrem železnic Ashwinim Vaishnawem a zhodnotil jsem situaci. Na místě neštěstí probíhají záchranné operace a postiženým je poskytována veškerá možná pomoc,“ napsal na svém Twitteru indický premiér Naréndra Módí.

Soustrast rodinám obětí vlakového neštěstí na Twitteru vyjádřil mimo jiné český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Navzdory snahám indické vlády o zvýšení bezpečnosti dochází na indických železnicích každoročně k několika stovkám nehod. Páteční nehoda je nejhorší od roku 2016, kdy na severu Indie zahynulo při vykolejení vlaku 145 lidí. V srpnu 1995 se poblíž Dillí srazily dva vlaky a při nejhorší vlakové nehodě v historii Indie zahynulo 358 lidí. Většina vlakových nehod je připisována lidské chybě nebo zastaralému signalizačnímu zařízení.

V Indii s 1,4 miliardy obyvatel každý den využije některý ze 14 tisíc vlaků více než 12 milionů cestujících, Vlaky jezdí na 64 tisících kilometrů tratí.

V srpnu 1995 se poblíž Dillí srazily dva vlaky a při nejhorší vlakové nehodě v historii Indie zahynulo 358 lidí. Většina vlakových nehod je připisována lidské chybě nebo zastaralému signalizačnímu zařízení.

Výběr nejhorších železničních neštěstí v Asii v uplynulých patnácti letech

10. července 2011 - Nehoda, při které ve stanici Malván asi 120 kilometrů jihovýchodně od města Lakhnaú v indickém státě Uttarpradéš vykolejil rychlík, si vyžádala 68 mrtvých a 240 zraněných.

22. května 2012 - Při srážce osobního a nákladního vlaku na jihu Indie zemřelo 24 lidí a dalších 40 bylo se zraněními převezeno do nemocnic.

19. srpna 2013 - Nejméně 35 lidí zahynulo ve východní Indii, kde rychle jedoucí vlak přejel skupinu poutníků. Rozzuření lidé z něj pak vytáhli strojvedoucího a lynčovali ho.

26. května 2014 - Nejméně 40 lidí zahynulo a 150 dalších utrpělo zranění při železniční nehodě v severní Indii, když osobní vlak narazil do stojícího nákladního vlaku.

13. srpna 2014 - Nehoda příměstského vlaku si na Filipínách vyžádala nejméně 34 zraněných. Na konci železniční trati vlak narazil do betonové zdi a vjel na rušnou křižovatku Manily, kde poškodil dva vozy.

20. března 2015 - Nejméně 31 mrtvých a pět desítek zraněných si vyžádala nehoda, při které v severní Indii ve státě Uttarpradéš vykolejil osobní vlak.

20. listopadu 2016 - Nehodu, při které vykolejilo 14 vagonů osobního vlaku na severu Indie, nepřežilo 145 lidí, více než 200 jich bylo zraněno. Příčinou tragédie byla vadná kolej, spekulace o teroristickém útoku vyšetřovatelé odmítli. Šlo o nejhorší podobnou tragédii v Indii od roku 1999.

21. ledna 2017 - Přes 40 mrtvých a desítky zraněných si vyžádala nehoda vlaku, který vykolejil v indickém státě Ándhrapradéš na východě země.

19. října 2018 - Nejméně 58 lidí v severní Indii srazil a zabil vlak, pět desítek dalších osob utrpělo zranění. Lidé, kteří během hinduistického svátku sledovali ohňostroj a odpalovali petardy, podle médií neslyšeli vlak přijíždět.

2. dubna 2021 - Při nehodě na východě Tchaj-wanu, když v tunelu vykolejil vlak, zahynulo 49 lidí, více než 100 se jich zranilo. Vlak, v němž podle médií cestovalo kolem 350 lidí, vykolejil v tunelu, do jehož stěn pak narážely vagony. Souprava patrně narazila ještě do nákladního auta. Podle místních úřadů je to nejhorší železniční neštěstí, jaké se na Tchaj-wanu stalo za desítky let.

8. června 2021 - Nejméně 65 mrtvých si vyžádala srážka vlaků, k níž došlo v noci na 8. června na jihu Pákistánu. Neštěstí se odehrálo v pákistánské provincii Sindh, kde kolem 03:30 místního času (půl hodiny po půlnoci SELČ) narazil expresní vlak do jiné soupravy, která krátce předtím vykolejila. Oba vlaky vezly celkem asi 1100 cestujících, z nichž většina v době nehody spala.

8. června 2022 - Částečné vykolejení vlaku na východě Íránu zaplatilo životem 22 lidí a dalších 87 utrpělo těžká zranění. Nehoda se stala asi 50 kilometrů před městem Tabás na trati, která ho spojuje s větším městem Jazd.

2. června 2023 - Nejméně 50 lidí dnes zahynulo a 300 dalších utrpělo zranění, když v indickém státě Odiša vykolejily čtyři vagóny expresu, který se srazil s nákladním vlakem. Počty obětí a zraněných jsou předběžné, na místě zasahují záchranáři.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...