Supercyklon Amphan udeřil na Indii a Bangladéš, zabil nejméně 14 lidí

  • 6
Nejméně 14 lidí zabil supercyklon Amphan, který se ve středu přehnal přes východní Indii a Bangladéš s rychlostí větrů až 190 kilometrů za hodinu. Podle odborníků je to možná nejsilnější cyklon v oblasti od roku 2007. Z oblasti se evakuovaly asi tři miliony lidí. Bouře zničila tisíce domů v nízko položených oblastech blízko pobřeží.

Nejméně deset lidí včetně 13leté dívky zahynulo v Indii, ostatní oběti jsou hlášeny ze sousedního Bangladéše. Silný vítr zvedl vlny vysoké asi pět metrů, v indické Kalkatě převracel automobily a strhával stromy i sloupy elektrického vedení.

Z města jsou hlášeny záplavy a výpadky telekomunikačních sítí. Velká část patnáctimilionového města se kvůli přerušení elektřiny pohroužila do tmy. Podle agentury Reuters je stále předčasné sčítat celkové škody.

Bangladéšské úřady přesunuly do bezpečí asi 2,5 milionu lidí žijících blízko pobřeží v nízko položených oblastech. Indie evakuovala asi 650 tisíc obyvatel ve státě Západní Bengálsko a sousedním státě Urísa.

Podle BBC se očekává, že právě Urísa bude nejhůře zasaženou oblastí v Indii. Někteří její obyvatelé kvůli obavám z koronaviru ale přesun odmítali.

Ve státě Urísa je v přístřešcích místo pro 1,1 milionu lidí. Tyto kapacity ale nebudou s největší pravděpodobností využity. „Připravili jsme mýdlo, vodu na mytí rukou a roušky,“ řekl AFP místní představitel Pradíp Kumár. V indickém státě Západní Bengálsko jsou evakuovaní lidé vyzýváni, aby v provizorních zařízeních udržovali odstup a nosili roušky.

„Připravili jsme mýdlo, vodu na mytí rukou a roušky,“ řekl AFP místní představitel Pradíp Kumár. V indickém státě Západní Bengálsko jsou evakuovaní lidé vyzýváni, aby v provizorních zařízeních udržovali odstup a nosili roušky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video