Indické letectvo pokračuje v útocích na Kašmír

- Indické vojenské letectvo a pozemní síly ve čtvrtek pokračovaly v útocích na postavení muslimských geril v horách u linie příměří, která odděluje indickou část Kašmíru od pákistánské.
Indické a pákistánské jednotky se vzájemně ostřelovaly přes hranici v sektoru Kargil. Indická bojová letadla pak bombardovala horské hřebeny v oblasti Bataliku.

Indická vojska bojují už více než tři týdny na severu Kašmíru proti několika stům muslimských bojovníků, kteří do indického Kašmíru pronikli z Pákistánu a opevnili se v horské oblasti ve výšce zhruba 5000 metrů nad mořem u strategické silnice spojující Šrínagar s Léhem.

Pákistánský ministr zahraničí Sartádž Azíz řekl, že příští týden by mohl odcestovat do Dillí na jednání o krizi kolem Kašmíru.

Indie a Pákistán od roku 1947, kdy získaly nezávislost na Velké Británii, proti sobě vedly tři války, z toho dvě o Kašmír. V indické části Kašmíru od roku 1989 zemřelo 25 tisíc osob v násilnostech rozpoutaných muslimskými povstalci, kteří jsou podle Dillí cvičeni a podporováni Islámábádem. Pákistán tato obvinění odmítá.

Pákistánští vojáci v Kašmíru


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte