Tibetští mniši se modlí.

Tibetští mniši se modlí. | foto: Reuters

Indická policie bránila olympijskou pochodeň proti Tibeťanům

  • 2
Olympijská pochodeň z potíží nevyjde. Po klidné návštěvě v Pákistánu ji v Indii přivítaly další protesty. V zemi žije početná menšina Tibeťanů. Bezpečnostní složky se proto pečlivě připravily. Zkrátily trať pochodně a nasadily do ulic patnáct tisíc policistů.

Demonstranti začali s protesty proti obsazení Tibetu hned po příletu pochodně do Indie. Policie jich v Novém Dillí zadržela v blízkosti letiště a hotelu, kde  pochodeň nocovala, zhruba padesát.

Několik stovek aktivistů také uspořádalo vlastní "běh míru" se svou vlastní pochodní. "Čína si tento plamen nezaslouží," řekl předseda indické pobočky Studentů za svobodný Tibet Tenzin Čojing. Olympijský oheň je podle něj symbolem míru a harmonie, zatímco Čína Tibeťany utlačuje.

Protesty provázejí pochodeň na celé její cestě po světě, ale v Novém Dillí se čekají obzvlášť radikální projevy. Bezpečnostní síly nevyloučily, že se Tibeťané pokusí upalovat.

V Číně žije zhruba sto tisíc tibetských exulantů, nejvíc na světě. Mezi nimi je i dalajlama, který sídlí v severoindické Dharamasale.

Bezpečnostní složky se snažily protesty eliminovat. Kvůli ochraně pochodně zkrátily původně devítikilometrovou trasu na tři kilometry. Olympijský symbol bránilo  na trase patnáct tisíc policistů.

Pochodeň vyvolává protičínské protesty, kdekoli se objeví. K pokusům zkomplikovat cestu olympijského ohně došlo v Londýně, Paříži i San Franciscu. Naopak v Pákistánu, odkud pochodeň do Indie přilétla, k žádnému incidentu nedošlo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video