ICTY: Válečné zločiny se nedaří trestat

  • 17
Na svobodě běhá příliš mnoho lidí zodpovědných za genocidu během konfliktu v bývalé Jugoslávii. Pomalé stíhání obviněných kritozovala sama hlavní žalobkyně Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla Del Ponteová. Poukázala na skutečnost, že sedm let po vznesení konkrétních obvinění ze zločinů proti lidskosti je na svobodě stále ještě 24 lidí.

"Upozorňuji, že na svobodě je stále ještě 24 lidí. Je to příliš mnoho obviněných z válečných zločinů a je to příliš dlouho," cituje agentura AFP Florence Hartmannovou, mluvčí žalobkyně Carly Del Ponteové.

Informace Hartmannová oznámila na středeční konferenci v haagském ústředí ICTY. Z nich vyplývá, že většina obviněných se nachází na území JSR nebo v bosenské Republice srbské.

Hartmannová poukázala také na fakt, že srbská a jugoslávská strana s ICTY spolupracuje naprosto nedostatečně.

Mezi obviněnými jsou například bývalý politický předák bosenských Srbů Radovan Karadžič a vojenský velitel Ratko Mladič. Ty ICTY obvinil z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Obžalovací spisy, které se vztahují k jejich podílu na zvěrstvech během konfliktu v Bosně v letech 1992 až 1995, zveřejnil ICTY už v roce 1995.

Belgie rozhoduje o souzení zločinů proti lidskosti
V těchto dnech jedná belgický Senát o dvou návrzích, které mají zachovat v belgickém právu takzvaný zákon o univerzální kompetenci. Tato kontroverzní norma dovoluje tamním tribunálům soudit zločiny proti lidskosti, zločiny genocidy a zločiny porušující mezinárodní humanitární právo, ať je spáchal kdokoli a kdekoli.

Jeden ze dvou návrhů je interpretační, druhý modifikující. Interpretační část tvrdí, že zákon lze aplikovat bez ohledu na to, kde se původce zločinu právě nalézá. Modifikační návrh uznává, že řízení nelze zahájit a pokračovat v něm, požívá-li stíhaná osoba imunity. V těchto dnech projednává návrhy justiční komise Senátu.

Je možné, že Senát bude o návrzích hlasovat v plénu ještě tento měsíc. Situaci mohou zpolitizovat blížící se belgické volby, nevládní organizace zabývající se lidskými právy, však volají po zachování zákona.

"Je nutné zachovat belgický zákon o univerzální kompetenci pro nejhanebnější zločiny proti mezinárodnímu právu," tvrdí například organizace Amnesty International.

Její názor sdílejí Advokáti bez hranic, Červený kříž frankofonní části Belgie, nevládní organizace Human Rights Watch nebo Lékaři bez hranic.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video