Záchranné akce v New Orleans pokračují.

Záchranné akce v New Orleans pokračují. | foto: Reuters

Hurikán zanechal 30 mrtvých v domově důchodců

  • 151
V New Orleans pokračují záchranné akce. Policisté připravují nucenou evakuaci patnácti tisíc lidí. Objevují také stále další mrtvé. Třicet obětí našli záchranáři v domově důchodců v jedné z nejpostiženějších částí města, uvádí CNN.

SPECIÁL:
Hurikán ve faktech a obrazech
FOTOGALERIE (průběžně doplňovaná)

INFOGRAFIKA:
Zrádné hráze kolem New Orleans
■ Jak vzniká hurikán
■ Cesta hurikánu Katrina

Dalších čtyřicet až padesát lidí policisté z domova důchodců zachránili.

Okrsek St. Bernard leží na východě New Orleans. Policie tam dostala povolení vystěhovat násilím kohokoli, kdo není zapojen do záchranných prací. V zatopeném městě se stále zdržuje deset až patnáct tisíc lidí.

Ředitel místní policie Eddie Compass řekl CNN, že jeho lidé nebudou vystěhovávat obyvatele násilím, dokud všichni, kteří chtějí pryč, neodejdou dobrovolně.

Policejní mluvčí Martin DeFile uvedl, že policie bude připravená začít s akcí "v dalších několika dnech". Generál Russel Honore sdělil, že jeho aktivní vojenské jednotky se na násilné evakuaci podílet nebudou.

Do oblastí postižených hurikánem Katrina se dnes vydá viceprezident Richard Cheney a několik ministrů Bushovy administrativy.

Máme 25 tisíc vaků na mrtvoly
Úřady ve státě Louisiana zatím potvrdily 83 mrtvých. Konečný počet podle nich ale dosáhne až několika tisíc. Federální agentura pro řízení záchranných prací (FEMA) už v Louisianě připravila zhruba 25 tisíc vaků na mrtvoly.

Testy také potvrdily, že ve vodě v New Orleans je desetkrát více bakterií, než je přípustná míra. Bakterie se množí ve splašcích. Šéfka Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Julie Gerberdingová varovala lidi před nákazou.

Podle ní by se neměli vody ani dotknout. "Jestli jste ještě město neopustili, musíte tak učinit," vyzvala Gerberdingová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video