Přístav Veracruz v Mexickém zálivu zaplavila voda. | foto: Reuters

Hurikán Stan dorazil do Mexika, má už 65 obětí

  • 4
V oblasti střední Ameriky řádí další hurikán. Stan v Salvadoru a Nikaragui zabila nejméně 65 lidí. Jeho síla slábne, stále ho ale doprovázejí silné lijáky. V úterý večer se přihnal rychlostí 128 km/h do Mexického zálivu, kde stoupla hladina moře a voda zaplavila přístav Veracruz.

Tisíce lidí se v jižním Mexiku musely evakuovat do provizorních úkrytů. Lijáky, které bouři doprovázejí, způsobily prudký vzestup hladin řek. Ohroženy jsou především chudinské čtvrti. Lidé se bojí sesuvů půdy.

Dvaapadesátiletý Juan Alvarado stojí před svým chatrným dřevěným domkem ve Velacruz. "Bojím se, že mi ho strhne vítr. Mám tam tři děti," říká.

Mluvčí místní civilní obrany říká, že v místě sice zatím nejsou žádní mrtví, ale situace je velmi složitá. "Je tu tolik vody!"

Mnozí lidé se zatím brání evakuaci. "Jestli to stoupne, tak budeme muset jít. Ale zatím chci zůstat, protože lidé tu kradou," říká Carolina Cagaltoto, pětadvacetiletá matka dvou dětí.

Bouře se nejdříve přehnala přes Salvador, kde zabila nejméně 49 lidí. Salvadorská vláda žádá podle BBC o mezinárodní pomoc.

Živel zde a v sousední Guatemale přerušil hlavní komunikační tepny, mnoho vesnic zcela odřízl od okolního světa. Šest mrtvých hlásí také Nikaragua.

Po přechodu na mexické pobřeží bouře zeslábla, stále ji ale provázejí silné deště.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video