John McCain místo na stranický sjezd zamířil vstříc hurikánu Gustav.

John McCain místo na stranický sjezd zamířil vstříc hurikánu Gustav. | foto: Reuters

Hurikán „smetl“ měsíce chystaný sjezd amerických republikánů

  • 6
Ničivý hurikán Gustav, který má dnes zasáhnout pobřeží Louisiany a Mississippi, ještě v USA naplno neudeřil a už má první velkou "oběť". Pouhé dva měsíce před prezidentskými volbami totiž smetl pečlivě připravovaný program nominačního sjezdu republikánů, který měl začít dnes večer našeho času.

Akce sice začne, ale oproti původním plánům bude značně okleštěna. Republikáni - včetně Johna McCaina, kterého má sjezd oficiálně nominovat do listopadových prezidentských voleb - totiž soustředí pozornost k hrozící živelní katastrofě.

McCain už objíždí krizová centra v oblasti. "Nezáleží na tom, kdo jsme - republikáni nebo demokrati - Amerika potřebuje, abychom dělali to, co Američané vždy dělali v časech neštěstí," řekl arizonský senátor reportérům během návštěvy středisek v Mississippi.

Na cestě po státě, který může být úderem Gustava obzvlášť poničen, jej doprovází aljašská guvernérka Sarah Palinová, kterou si McCain vybral do tandemu jako kandidátku na viceprezidentský post. - přečtěte si McCain si za viceprezidentku vybral Sarah Palinovou

Změny plánů související s hurikánem už o víkendu ohlásil i prezident George Bush. Odcházející šéf Bílého domu měl na sjezdu vystoupit s projevem, ale zrušil ho a vydal se do záchranných středisek v texaských městech Austin a San Antonio. Později se zřejmě vypraví i do Louisiany.

Stejnou chybu neuděláme
Před třemi lety, když v New Orleans udeřil hurikán Katrina, byl Bush na dovolené. Jeho administrativa tehdy na katastrofu zareagovala pozdě a pomalu. Ve městě, jehož čtyři pětiny se ocitly pod vodou, vládl chaos, oběti čekaly na pomoc i několik dní. Zemřelo přes patnáct stovek lidí, statisíce se ocitly bez domova. A Bush se na postižená místa vypravil až po tragédii. Výsledkem byla ostrá palba kritiky a prudký propad popularity prezidenta na rekordně nízkou úroveň.

Toho se teď Bush chce vyvarovat. A jeho chybu nehodlají opakovat ani McCain, ani Republikánská strana jako celek. Pompézní sjezd konaný na pozadí přírodní katastrofy by republikánům voliče určitě nezískal. "Mám důvod očekávat, že se chyby z časů Katriny nebudou opakovat," citovala McCaina agentura AP.

A tak se program sjezdu, který začíná večer našeho času ve městě St. Paul v Minnesotě, "smrskne" na to nejnutnější. Kupříkladu dnešní zahajovací program bude podle McCainova volebního štábu jen asi dvouhodinový a omezí se na ekonomické otázky. Politika se údajně řešit nebude. Promluvit mají první dáma Laura Bushová a McCainova žena Cindy, mluvit mají o způsobech, jak pomoci případným obětem hurikánu.

Další průběh sjezdu, který má vyvrcholit čtvrtečním oficiálním nominováním McCaina coby prezidentského kandidáta, se prý bude upravovat podle momentální situace. Reorganizace sjezdu bude podle AP bezprecedentní, na plánování akce se totiž pracovalo několik měsíců.

Teď uškodí, nakonec pomůže
Podle odborníků je sice možné, že hurikán Gustav rozmetal plány na republikánský sjezd na tisíc kousíčků, v konečném důsledku by však mohl pomoci image strany vylepšit. John McCain by si totiž mohl vysloužit ostruhy politika, jenž dává přednost blahu Američanů před tím, aby se sám mediálně zviditelnil.

Na příchod hurikánu se připravují i demokraté. Jejich prezidentský kandidát Barack Obama nabídl, že se pokusí zaktivizovat svou hustou síť sponzorů, aby pomohli případným obětem hurikánu.

Gustav, který si v karibské oblasti vyžádal téměř sto životů, by měl americké pobřeží zasáhnout zhruba kolem poledne místního času, tedy večer našeho. Podle odhadů odborníků může poničit až 75 tisíc budov a způsobit škody za více než 30 miliard dolarů. - přečtěte si, jak se New Orleans chystá na hurikán

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video