Humr v hrnci necítí bolest, tvrdí vědci

  • 110
Když hodíte živého humra do vařící vody, nebude nic cítit. K tomuto závěru dospěli ve studii norští vědci. Argumentují tím, že humr nemá dostatečně vyvinutý mozek, nemůže proto vnímat bolest. Studie pobouřila ochránce zvířat, kteří léta bojují proti mučení korýšů.

Podle studie vědců z univerzity v Oslu humři a další bezobratlí - krabi, hlemýždi či žížaly - zřejmě nic necítí, i když humři mají reflex uniknout a dostat se ven z hrnce.

"Humři a krabi mají určitou schopnost se učit, ale je málo pravděpodobné, že by mohli pociťovat bolest," tvrdí vědci ve své studii. Výzkum financovala norská vláda, jeho cílem bylo zjistit, zda mají být bezobratlí zahrnuti do nové úpravy norského zákona na ochranu zvířat.
 
V americkém státě Maine, kde je humr místní specialitou, hájí biologové už dlouho tezi, podle níž není nervový systém a mozek humra více vyvinut než u hmyzu, takže je u něho pocit bolesti nepravděpodobný.

"Žádný mozek, žádná bolest," tvrdí Mike Loughlin, který se zabýval humry při studiích na univerzitě v Maine.
 
"To je jako kdyby tabákový průmysl tvrdil, že kouření nezpůsobuje rakovinu," bouří Karin Robertsonová ze sdružení PETA, jehož aktivisté v Maine pravidelně manifestují. Robertsonová připomíná, že ne všichni vědci sdílejí názor, že humr nic necítí.

Jeden vědec z Humane Society ve Spojených státech například v písemném prohlášení uvedl, že humři mohou trpět. Učinil tak poté, co jeden kuchař v roce 1994 rozporcoval v televizním vysílání živého humra a pak jej rychle opekl.
 
Spor tedy trvá dál. Autoři norské studie ostatně připouštějí, že je třeba ještě dalšího výzkumu, protože v této oblasti stále není dost vědeckých poznatků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video