V jihoitalské Neapoli se zřítila hřbitovní mramorová stavba s nejméně deseti...

V jihoitalské Neapoli se zřítila hřbitovní mramorová stavba s nejméně deseti uloženými rakvemi. (18. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Rakve visící ve vzduchu. V Neapoli se rozpadla zanedbávaná hřbitovní stavba

  • 28
Zřícení pohřebních výklenků v jihoitalské Neapoli odhalilo a poničilo nejméně deset rakví. Jedná se o již druhý kolaps v lokalitě v letošním roce. Kritici z pádu čtyřpatrové mramorové stavby s rakvemi na největším neapolském hřbitově Poggioreale viní špatnou správu hřbitovů v oblasti.

Italské úřady uzavřely největší neapolský hřbitov Poggioreale, kde se v pondělí odpoledne zřítila mramorová stavba s rakvemi zesnulých zvaná Vzkříšení.

V době kolapsu se na místě nenacházel žádný návštěvník, protože hřbitov byl veřejnosti celý den uzavřený.

„Zřícení předcházela rána a hustý oblak prachu,“ uvedl Vincenzo Santagada, neapolský radní odpovědný za správu hřbitovů.

V jihoitalské Neapoli se zřítila hřbitovní mramorová stavba s nejméně deseti uloženými rakvemi. (18. října 2022)

Kritici z kolapsu budovy viní právě nedůsledné kontroly hřbitovů neapolskou správou. „Jako správa se staráme o všechny potřebné formality,“ hájí se však radní Santagada. S jeho prohlášením nesouhlasí především rodiny zemřelých, které v úterý uspořádaly protest proti přístupu tamní správy.

„Měl jsem štěstí, že rakve mých příbuzných nevypadly, protože jsou pohřbení spíš uvnitř budovy,“ sdělil italským novinářům Maurizio Boddi, jehož manželka, rodiče i další příbuzní jsou pohřbeni ve výklencích ve zřícené budově.

Rakve s nebožtíky plavaly v moři. V Itálii se zřítil skalní hřbitov

Se současným stavem městských hřbitovů však nesouhlasí ani politici z Kampánie, regionu jehož je Neapol hlavním městem. „Jedná se o kritickou a nepřijatelnou situaci. Již příliš mnoho let je správa hřbitovů v Neapoli špatná. Hřbitovy nemají správu a jsou ponechávány samy sobě. Stávají se akorát obětí podvodníků a spekulantů,“ napsal na Facebooku Francesco Emilio Borelli, regionální radní za stranu Europa Verde.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Po možných důvodech zřícení hřbitovní stavby v oblasti Porta Balestrieri nyní pátrají vyšetřovatelé. K podobnému incidentu v jiné části hřbitova Poggioreale došlo již v lednu tohoto roku. Tehdy byly poničeny téměř tři stovky rakví.

V únoru loňského roku zase spadlo asi dvě stě rakví do moře u ligurského pobřežního města Camogli v severní Itálii poté, co se část hřbitova zřítila při sesuvu půdy, který zničil i dvě kaple.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video