Hongkongská policie proti demonstrujícím použila i slzný plyn. (4. srpna 2019)

Hongkongská policie proti demonstrujícím použila i slzný plyn. (4. srpna 2019) | foto: Reuters

Lidé v Hongkongu opět protestovali, policie jich několik zadržela

  • 9
Hongkongská policie zadržela při sobotních nepokojích více než dvacet lidí. V ulicích města se protivládní demonstranti střetli s příslušníky bezpečnostních složek. Podle organizátorů se demonstrace zúčastnilo kolem 120 tisíc lidí. Další protesty jsou plánované i na neděli.

Desetitisíce lidí vyšly v sobotu v Hongkongu opět demonstrovat za demokratické reformy. Policie použila slzný plyn poté, co část z nich házela kameny na policejní stanici, zapalovala v ulicích ohně a blokovala vstup do širokého silničního tunelu, který spojuje pevninskou část Hongkongu s ostrovní. Informovala o tom agentura Reuters, podle které jsou další protesty v plánu na neděli.

Podle organizátorů se sobotní demonstrace v Hongkongu účastnilo na 120 tisíc lidí. Pochod městem začal odpoledne místního času ve čtvrti Mong Kok, která byla centrem protestů už v roce 2014. Řada obchodů, které bývají obvykle v sobotu plné nakupujících, byla uzavřena a zabedněna.

Protesty v Hongkongu trvají od začátku června. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lamová po protestech pozastavila. Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy v této bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Další rozsáhlé protestní akce jsou plánovány na nedeli v západních čtvrtích Hongkongu. Na pondělí pak aktivisté vyzvali k hromadné stávce.

27. července 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video