(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Léčba dětí z homosexuality v Utahu v USA zřejmě skončí. Včetně elektrošoků

  • 385
Parlament konzervativního amerického státu Utah bude projednávat zákon, který má zakázat „terapii“ nezletilých gayů a leseb. Odhodlání poslanců skoncovat s pokusy o vyléčení homosexuality, často i elektrickými šoky, je podle agentury AP reakcí na znepokojivý nárůst počtu sebevražd.

Terapie zaměřená na léčbu homosexuality je zákonem zakázána jen v 15 amerických státech a hlavním městě Washingtonu. V Utahu zatím její zrušení bránil odpor vlivné mormonské církve, která ovšem tentokrát podle AP zákaz podobných postupů vůči nezletilým podpořila. Takže je větší naděje, že projde.

Zákaz provozovat „konverzi“ byl v USA několikrát soudně napaden. Žalobci se odvolávali na svobodu slova a náboženského vyznání.

Soudy ale většinou zákaz podobných praktik podpořili, i když stanovisko nynějšího konzervativněji orientovaného nejvyššího soudu není údajně jisté.

Oběti „léčby“ trpí depresemi a jejich stavy mohou vést k sebevraždě, varují experti. Lékaři je nutili mluvit hlubším hlasem a hodně sportovat, nevyhýbali se ale ani elektrošokům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video