Naprostá bezmoc, líčí obyvatelé ostrova Hokkaidó přelet Kimovy rakety

  • 1006
KLDR poprvé odpálila vojenskou raketu schopnou nést jadernou hlavici do moře za Japonskem. Test v Japonsku vyvolal zděšení. Obyvatele ostrova Hokkaidó brzy ráno vzbudily výstražné zprávy, v mnoha městech se rozhoukaly sirény.

Ai Onoderovou na ostrově Hokkaidó probudilo v úterý v 06:02 místního času (pondělí 23:02 SELČ) pípnutí zlověstné textové zprávy na mobilním telefonu: „Přelet rakety. Přelet rakety. Severní Korea podle všeho odpálila raketu. Vyhledejte úkryt v pevné budově či v podzemních prostorách.“

Třiatřicetiletá obyvatelka města Sapporo rychle telefonovala manželovi, který byl v té době na služební cestě. „Bála jsem se, že už ho nikdy nespatřím,“ řekla agentuře Reuters.

Čtyři minuty před tím, v 05:58 místního času, Severní Korea uskutečnila svůj první test balistické rakety vyvinuté pro vojenské účely, která přeletěla Japonsko. Test maximálně vystupňoval napětí v oblasti a vyvolal v Japonsku zděšení.

Onoderová v záchvatu paniky pustila televizi. Na všech kanálech blikala stejná zpráva: „Před okamžikem očividně přeletěla nad touto oblastí raketa. Pokud najdete nějaké podezřelé předměty, prosím, nepřibližujte se k nim a ihned přivolejte policii nebo hasiče.“ V mnoha severojaponských městech se rozhoukaly sirény a tlampače vyzývaly obyvatele, aby přijali preventivní opatření. Mnozí ale přiznali, že netušili, co vlastně dělat.

Nemohli jsme dělat nic

„Cítili jsme bezmoc, protože při přeletu rakety nad japonským územím jsme nemohli dělat vůbec nic,“ prohlásil osmatřicetiletý zaměstnanec nakladatelství Hiroaki Kumasaka, který se na tokijském nádraží chystal na pracovní cestu na sever země. „Poslal jsem rodině zprávu, že v Japonsku už není bezpečno,“ svěřil se agentuře Reuters.

Cestující, kteří v tu dobu stáli na jedné ze stanic metra v Sapporu, si vyslechli lakonickou zprávu: „Provoz narušen z důvodu odpalu balistické rakety.“ Krátce se zastavil také provoz vysokorychlostních vlaků mířících z Tokia na sever a železničních spojů na ostrově Hokkaidó.

Severní Korea

V 06:12 místního času severokorejská střela schopná nést jadernou nálož dopadla do Pacifiku asi 1 180 kilometrů od břehů Hokkaidó.

„Cítil jsem se nicotný“

Čtyřiadvacetiletý Američan Andrew Katz, který vyučuje angličtinu ve městě Kuširó na ostrově Hokkaidó, uvedl, že měl strach z možné odpovědi Japonska a Spojených států. „Vím, že se něco podobného stalo již dřív, ale cítil jsem se v tu chvíli nicotný. Zdá se, že se neděje nic mimořádného, ale je znát, že lidé jsou otřesení,“ citovala Katze agentura Reuters.

Učitelka v mateřské škole Juki Hiwatariová podobně jako další Japonci zdůraznila, že země není na něco podobného připravena. Hiwatariová, která měla dnes dovolenou, uvedla, že školka sice má podrobné plány reakce na zemětřesení a další přírodní katastrofy, ale nikoli na případný raketový útok.

„To, co se stalo dnes, se stává součástí našeho každodenního života. Musíme mít plán pro případ raketových odpalů. Doufám, že světoví vůdci situaci vyřeší mírovými prostředky, nikoli silou,“ citovala pětatřicetiletou ženu agentura AP.

Série severokorejských raketových testů z poslední doby přiměla nedávno několik pobřežních měst na japonském ostrově Honšú uspořádat cvičení civilní obrany. Na ostrově Hokkaidó, který je známý lyžařskými středisky a mořskými specialitami, bylo takové cvičení plánováno na tento pátek.

Ostrov Hokkaidó a přibližné místo dopadu severokorejské rakety

Ostrov Hokkaidó a přibližné místo dopadu severokorejské rakety

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video