Hirošima si připomněla 65. výročí svržení atomové bomby

Hirošima si připomněla 65. výročí svržení atomové bomby | foto: AP

Hirošima si připomněla jadernou zkázu, poprvé se zúčastnil vyslanec USA

  • 263
Hirošima si připomněla 65. výročí svržení americké jaderné pumy. Vzpomínkové slavnosti se poprvé v historii zúčastnil americký velvyslanec v Japonsku a generální tajemník OSN.

Americký velvyslanec John Roos a šéf OSN Pan Ki-mun se ceremonie zúčastnili spolu se zástupci více než 70 zemí světa. Jaderná bomba byla na Hirošimu svržena 6. srpna 1945 v 8:15 místního času. Přesně v tuto minutu se dnes na hirošimském památníku rozezněl zvon míru.

"Kvůli budoucím generacím musíme nadále spolupracovat na uskutečňování světa bez jaderných zbraní," prohlásil v Hirošimě Roos, jenž si už před rokem získal obdiv mnohých Japonců, když několik týdnů po svém příjezdu do Tokia Hirošimu navštívil.

Atomový dóm v Hirošimě (5. srpna 2010)Americký vyslanec John Roos v Hirošimě během 65. výročí svržení atomové bomby

Ohlášenou první účast oficiálního představitele USA pozorovatelé už před ceremonií vnímali jako možnou přípravu terénu pro návštěvu prezidenta Baracka Obamy v Hirošimě. Žádný úřadující americký prezident dosud toto japonské město nenavštívil. Obama přitom několikrát předestřel vizi světa bez jaderných zbraní.

Pan Ki-mun připomněl, že na září do New Yorku svolává konferenci o jaderném odzbrojení. "Dokud budou existovat jaderné zbraně, budeme žít v nukleárním stínu," řekl generální tajemník OSN.

Hirošima si připomněla 65. výročí svržení atomové bombyHirošima si připomněla 65. výročí svržení atomové bomby

Japonský premiér Naoto Kan ocenil přítomnost amerického velvyslance i šéfa OSN. Slíbil, že Japonsko neuvolní zákaz vlastnění, výroby a dovozu jaderných zbraní, který na sebe samo uvalilo, a že bude aktivně předkládat odzbrojovací návrhy.

Američané přicházejí pozdě, tvrdí kritici

Starosta Hirošimy Tadatoši Akiba vyzval japonskou vládu, aby se vzdala jaderného deštníku svého bezpečnostního partnera, Spojených států. Haruko Moritaki z Hirošimské aliance pro odstranění jaderných zbraní však vyjádřil názor, že přítomnost amerického představitele přichází pozdě.

Atomový dóm v Hirošimě (5. srpna 2010)

Připomněl, že USA se svržením jaderných pum na japonská města Hirošima a Nagasaki v závěru druhé světové války staly jedinou zemí, která takový útok v dosavadní historii podnikla proti jinému státu. Dosud přitom Washington jaderné zbraně má, kritizoval Moritaki podle DPA.

V Hirošimě na následky výbuchu zemřelo asi 140 tisíc lidí. Nagasaki potkal stejný osud 9. srpna, výbuch si celkem vyžádal více než 80 tisíc životů. O šest dnů později Japonsko kapitulovalo a ukončilo tím druhou světovou válku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video