Palestinci oslavují v ulicích Gazy 22. výročí vzniku radikálního hnutí Hamas (14. prosince 2009)

Palestinci oslavují v ulicích Gazy 22. výročí vzniku radikálního hnutí Hamas (14. prosince 2009) | foto: AP

Hamas vyvrací, že by se v Praze sešel s agenty Mosadu

  • 139
Palestinská agentura PalPress od svých evropských zdrojů zjistila, že se v České republice sešel předák Hamasu Sálih Arúrí s několika agenty izraelské tajné služby Mosad. Na schůzce měli mimo jiné dohadovat příměří v Gaze. Hamas informaci později vyvrátil.

Agentura s odkazem na své evropské zdroje uvedla, že se schůzky zúčastnil Arúrí a skupina vůdců Hamasu, jejichž identita zůstává skryta. S několika tajnými agenty Mosadu měli kromě příměří v Gaze dohadovat i konec ostřelování izraelského území palestinskými raketami.

Mluvčí Hamasu však informaci o údajném setkání později redaktorovi MF DNES Pavlu Novotnému vyvrátil. Hamas včerejší rozruch považuje za mediální hru, která má za cíl diskreditovat Sáliha Arúrího i celou organizaci. Vše prý řídí pragmatická palestinská skupina Fatah, respektive její prominent Muhammad Dahlan, který má na PalPress údajně významný, ne-li dominantní vliv.

Analytik Husám Šáker pro MF Dnes říká, že Sálih Arúrí, který je z palestinského Západního břehu, měl být diskreditován i proto, že díky svému věznění získal na popularitě.

Důležitou schůzku prý organizoval zástupce Mosadu v České republice. Bezpečnostní informační služba uvedla, že tyto informace nebude komentovat, protože jí to nepřísluší. Palestinské velvyslanectví v Praze sdělilo, že o schůzce nemá žádné informace. Stejně reagoval i mluvčí české diplomacie Vít Kolář. 

Odborníci na tajné služby ale jinou reakci než mlčení neočekávají. A to v obou případech, tedy že se schůzka v Praze opravdu uskutečnila, nebo jde o zpravodajskou hru. Na druhou stranu česká rozvědka - Úřad pro zahraniční styky a informace, má právě s Mosadem nadstandardní vztahy. Nelze tedy vyloučit, že se agenturní zpráva zakládá na pravdě. 

Předchůdce české tajné služby, komunistická špionáž, měla zase výborné kontakty a vazby na dnešního soupeře Mosadu, palestinské ozbrojené složky. V komunistickém Československu dokonce fungoval Ústav zahraničních studií Vysoké školy SNB v Zastávce u Brna, kde se školili lidé zajišťující teroristům podporu a zázemí. Díky těmto kontaktům byly naše tajné služby po roce 1989 důležitým zdrojem informací pro naše nové spojence.

Arúrího propustili z vězení a žije v Sýrii

Izraelský server JSSNews si klade otázku, zda je informace o setkání dalším tahem palestinské umírněné strany Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse, jak připravit radikální hnutí Hamas o důvěryhodnost, či zda jde o pravdivou zprávu.

Arúrího před několika měsíci Izraelci propustili z vězení na základě dohody uzavřené s izraelskými zpravodajskými službami. Vypovězen byl do Sýrie, kde nyní žije. Arúrí je na internetových stránkách Hamasu označován jako zakladatel ozbrojeného křídla Hamasu v Předjordánsku - Oddílů mučedníka Izuddína Kásama.

Palestinské radikální hnutí Hamas vládne v pásmu Gazy od roku 2007. Zatímco předseda palestinské samosprávy a šéf Fatahu Mahmúd Abbás se snažil s Izraelem jednat, Hamas jakékoli jednání vždy odmítal. Loni bylo podle izraelského velení z pásma Gazy odpáleno na židovský stát na 200 raket, střel a min.

MOSAD

Mosad je hlavní izraelskou zpravodajskou službou. Podle dostupných údajů v něm pracuje zhruba pět stovek zaměstnanců, ke sběru dat však využívá i celosvětovou síť spolupracovníků. Odborníci řadí službu k nejschopnějším na světe.

Činnost Mosadu kontroluje tzv. informační výbor, jehož předseda je šéfem Mosadu. Příkazy dostává od předsedy vlády a je odpovědný parlamentu. Kontroluje ho i Izraelský kontrolní úřad a sekce parlamentního výboru pro obranu a zahraniční záležitosti.

K nejznámějším akcím Mosadu patří dopadení nacistického zločince Adolfa Eichmanna v Argentině (rok 1960). Odtud byl jeho agenty propašován do Izraele, kde byl souzen, shledán vinným a posléze popraven.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video