Dr. Christian Sanon

Dr. Christian Sanon | foto: YouTube/DrChristianSanon

Strůjce atentátu z Haiti může být obětní beránek. Nejasností je víc než stop

  • 15
Kolem lékaře, jehož zatkla haitská policie s podezřením, že je to strůjce atentátu na prezidenta země Jovenela Moïseho, se vznáší řada nejasností. V haitských politických kruzích je totiž doktor Christian Emmanuel Sanon zcela neznámým pojmem. Není jasné, jak by zkrachovalý evangelický pastor mohl financovat ambiciózní pokus stát se prezidentem. Objevují se i náznaky toho, že je to jen obětní beránek.

„Nikdy předtím jsem o tomto Sanonovi neslyšel,“ prohlásil haitsko-americký podnikatel Georges Sami Saati, který zastává prominentní roli mezi haitskými emigranty v Miami. Haitská policie podezírá lékaře z Floridy, že je strůjcem útoku, při němž přišel o život haitský prezident a vážně zraněna byla i jeho žena. Podle šéfa národní policie Léona Charlese přiletěl Sanon v červnu soukromým letadlem na Haiti a kontaktoval soukromou venezuelskou bezpečnostní firmu CTU sídlící v USA s cílem unést Moïseho a zaujmout jeho místo. 

List AP ale podotýká, že není jasné, kde mohl Sanon na ambiciózní plán získat prostředky. V roce 2013 totiž vyhlásil bankrot. Agentura AP s odvoláním na floridské záznamy uvádí, že v průběhu dvaceti let založil asi dvanáct různých podniků, přičemž ani jeden nebyl úspěšný.

Sanon během pobytu na Floridě zveřejňoval na platformě YouTube videa, v nichž se označoval za lékaře a obviňoval politické vedení Haiti z korupce. Nicméně úřední záznamy též odhalují, že neměl v USA licenci k vykonávání zdravotnické profese. Při podávání žádosti o bankrot muž uvedl, že působil jako lékař a evangelický pastor na Haiti.

Sanon požaduje změnu haitského vedení. 

Sanon měl podle lidí, kteří se s ním setkali, věřit, že k vedení Haiti si ho vybral bůh. „Bůh jej pověřil misí, aby nahradil Moïseho. Sanon říkal, že prezident brzy skončí, ale neříkal proč,“ uvedl Michel Plancher z haitské univerzity. Toho pastor kontaktoval s tím, že chce zahájit politickou kampaň.

„Říkal, že chce implementovat Marshallův plán, jak řídit zemi,“ řekl listu The New York Times Plancher. „Chtěl změnit francouzštinu jako oficiální jazyk (země) a nahradit ji angličtinou. Zdál se mi trochu bláznivý. Nechtěl jsem pak dál participovat (na kampani),“ vysvětlil.

Mého muže rozstříleli jako řešeto. První dáma Haiti promluvila o atentátu

Sanonův společník z Floridy řekl agentuře AP, že se zúčastnil nedávného setkání pastora s tuctem dalších lidí, kde byl i vůdce CTU Antonio Enmanuel Intriago Valera. Setkání se týkalo plánů, jak zlepšit životní situaci na Haiti.

Napojení na Američany

Šéf policie uvedl, že se v Sanonově domě na Haiti našlo mimo jiné dvacet krabic s náboji, čtyři poznávací značky z Dominikánské republiky a čepice s logem americké Agentury pro potírání narkotik (DEA). Její představitelé jakékoli zapojení do událostí odmítli.

Sanonův společník tvrdí, že pastora oslovili lidé z amerických ministerstev zahraničí a spravedlnosti s tím, že jej chtějí uvést do prezidentského úřadu. Podle plánu měl být Moïse pouze zatčen. Sanon by se údajně ke spiklencům nepřidal, kdyby věděl, že celá akce skončí krvavě. „Měla to být mise zachránit Haiti z pekla za podpory americké vlády,“ říká Sanonův známý.

Zemětřesení, cholera, korupce. Proč na Haiti nepřekvapí ani atentát na prezidenta

Nejasnosti kolem podezřelého pastora vyvolávají pochybnosti o tom, zda Sanon není jen obětním beránkem, který má odvést pozornost od pravých strůjců atentátu. Haiťané se s podezřením dívají především na prezidentskou ochranku.

Kolumbijský národní policejní šéf Jorge Luis Vargas například uvedl, že velitel ochranky prezidentského paláce Dimitri Hérard odletěl do Kolumbie, Ekvádoru a Panamy měsíce před útokem na prezidenta. Kolumbijci se pokouší zjistit, zda hrál nějakou roli v najímání žoldnéřů.

Haitská policie zatkla 18 kolumbijských bývalých vojáků, včetně nižších důstojníků. Má se jednat o členy komanda, které zabilo prezidenta.

Na Haiti nyní není jasné, kdo se ujme vedení země. Několik hodin po vraždě prezidenta se do čela země postavil premiér Claude Joseph, který vyhlásil výjimečný stav. Josepha měl ale právě v minulém týdnu nahradit v úřadu premiéra Ariel Henry, jehož jmenoval Moïse krátce před smrtí a který se oficiálně nestačil ujmout vlády. 

O víkendu byl úřadujícím prezidentem Haiti senátory zvolen šéf Senátu Joseph Lambert. Třicetičlenná horní komora parlamentu má ale nyní jen 10 členů, mandát ostatních vypršely loni v lednu.

8. července 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video